Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul britanic: După Brexit, UE nu va mai susţine sancţiunile împotriva Rusiei

© AP Photo / Parliamentary Recording UnitParlamentul Britanic
Parlamentul Britanic - Sputnik Moldova
Abonare
După Brexit, țările din Uniunea Europeană vor fi mai reticente să prelungească regimul de sancțiuni prin care să exercite presiuni asupra Rusiei. Aceasta este opinia exprimată într-un nou raport al Bibliotecii Camerei Comunelor din Regatul Unit.

BUCUREŞTI, 13 oct — Sputnik, Doina Crainic. Londra consideră că țările din UE se vor conduce după propriile interese economice și că restricțiile impuse de Bruxelles ar putea să nu ţină seama de interesele Regatului Unit — ceea ce ar putea dăuna economiei britanice, scrie RT.

Experții spun că, după „divorțul" dintre Londra și Bruxelles, nu vor mai exista  „rusofobi înverşunaţi" în UE. Totuşi, guvernul Theresei May ar putea folosi dezbaterile cu privire la sancțiuni pentru a distrage atenţia britanicilor de la problemele actuale.

Brexit - Sputnik Moldova
Brexit: Există 50%-50% șanse pentru un nou referendum

„UE ar putea deveni mai reticentă în privința sancțiunilor, în special a celor împotriva Rusiei. Odată cu apariția unor partide naționaliste și populiste în țări precum Italia și Ungaria, este din ce în ce mai probabil ca liderii europeni să urmărească o politică economică orientată spre stat, în loc să se sacrifice şi să impună sancțiuni pentru protejarea drepturilor omului sau a dreptului internațional", se arată în raport, citat de Sputnik France

Documentul mai precizează că ieșirea din UE ar reduce rolul Regatului Unit în formularea politicii europene privind sancţiunile. Totuşi, autorii mai remarcă faptul că importanța pe care o are Londra ca unul dintre centrele economice mondiale îi va permite să impună în mod unilateral restricții semnificative.

În același timp, după Brexit, influența Regatului Unit asupra politicii sancțiunilor adoptate de UE va fi redusă. Mai mult, ieșirea din UE ar putea duce la „slăbirea influenței economice a Regatului Unit", spun autorii raportului. Potrivit acestora, „dacă, după Brexit, companiile financiare se întorc la Paris sau la Frankfurt-am-Main, acest lucru va scădea inevitabil eficiența economiei britanice". 

Marea Britanie va trebui să aleagă între pozițiile UE și SUA privind sancțiunile. 

Brexit: Cine va putea rămâne în Marea Britanie în cazul lipsei unui acord cu UE>>>

Nikita Daniouk, director adjunct al Institutului de Studii Strategice și Prognoze al Universității Prietenia Popoarelor, reamintește că, în mod tradițional, Regatul Unit a jucat rolul unui „cal troian al SUA în UE". 

„Marea Britanie a fost în mod tradițional considerată un avanpost de influență a SUA în UE. Multe chestiuni pe care Washingtonul nu a dorit să le trateze direct cu Parisul, Bruxelles-ul sau Berlinul, au fost abordate prin Londra, care a acționat ca un cal troian, şi astfel cooperarea dintre Franța și Germania să nu poată fi consolidată. A acţionat ca un pendul", spune expertul.

Fluxul de știri
0