Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modificări la paşapoartele românești: Valabilitate şi deplasarea minorilor în străinătate

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul român al Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au fost operate noi modificări privind valabilitatea pașapoartelor şi deplasarea minorilor în străinătate.

BUCUREŞTI, 12 oct — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit MAI din România, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în ţară se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererilor.

De asemenea, în ceea ce priveşte cererile depuse în străinătate, termenul actual de 90 de zile se reduce în funcţie de ţara unde se află solicitantul: 45 de zile lucrătoare în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale UE, sau 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în statele terţe în raport cu UE.

Pașaport - Sputnik Moldova
De astăzi, în Moldova începe eliberarea noilor pașapoarte: Tot ce trebuie să știți

Modificările au fost adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri. O altă modificare se referă la simplificarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare în cazul minorilor care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol. Astfel, potrivit sursei citate, va fi nevoie de o traducere autorizată, şi nu legalizată, aşa cum este reglementat în prezent, a documentelor emise de instituţia străină care urmează să efectueze tratamentul medical.

Totodată, se elimină obligativitatea prezentării originalului certificatului de naştere al minorului sub 14 ani la ridicarea paşaportului simplu electronic/temporar, fiind acceptată şi copia acestuia, mai precizează MAI.

O altă modificare vizează eliminarea sintagmei „în original" în cazul hotărârilor judecătoreşti care trebuie prezentate de către solicitanţii paşapoartelor, având în vedere faptul că hotărârile judecătoreşti se comunică părţilor în copie de către instanţă.

Fluxul de știri
0