Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Halucinant: Cum a căzut un străin în capcana a doi escroci moldoveni

Abonare
Cei doi afaceriști au reușit să-i ducă de nas chiar și pe judecători, însă procurorii le-au venit de hac în urma denunțului cetățeanului străin.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Doi bărbați au fost reținuți de Procuratura Anticorupție. Ei sunt cercetați penal pentru escrocherie în proporție deosebit de mare și abuz în serviciu.

Potrivit oamenilor legii, cei doi administratori de afaceri au pus la cale o schemă prin care urmăreau să-l deposedeze de suma de 66 de milioane de lei pe un om de afaceri străin. Astfel, antreprenorii, dintre care unul era și administrator al afacerii străinului, au încheiat un contract fictiv pe care nu l-au înregistrat în evidența contabilă și l-au antedatat cu anul 2006. Astfel, una din părți își asuma efectuarea unui studiu privind potențialul pieței Republicii Moldova și elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului, iar costul serviciilor prestate a fost fixat la suma de 2 270 659,58 de dolari (ceea ce constituie 45 371 184,40 lei).

Стройка - Sputnik Moldova
Societate
Escrocherie de peste 100 de milioane: Cum sunt furați moldovenii

Ulterior, folosindu-se de faptul că unul dintre cei doi deținea simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat efectuarea serviciilor menționare, dar și gestiona o companie farmaceutică internațională, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei (2 270 659,58 dolari), prin care noul debitor devenea compania străină. 

În urma încheierii acestor două acte juridice anulabile, administratorul firmei contractante, în scopul ducerii la bun sfârșit a schemei de înșelăciune și însușire a banilor străini, s-a adresat în instanța de judecată în calitate de reclamant, cu o cerere de încasare a pretinsei datorii în sumă de 45 3711 84,40 lei, penalitatea în mărime de 16 333 626,38 lei, dobânda de întârziere de 4 094 594 lei, taxa de stat în mărime de 50 000 lei și cheltuielile pentru asistență juridică în mărime de 200 000 lei, astfel solicitând în total încasarea sumei de 66 049 404,78 lei de la compania străină.

Reținere, cătușe - foto simbol - Sputnik Moldova
Societate
Iată cum sunt prostiți moldovenii: Ce schemă a pus la cale un escroc din Capitală

Ulterior, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacție de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnă recunoașterea datoriei indicate. Drept urmare, instanța de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea și a confirmat tranzacția de împăcare, dispunând astfel încasarea din contul companiei internaționale a sumei contestate.

În consecința acțiunilor ilegale comune ale antreprenorilor, a fost blocat contul bancar al companiei străine şi extrasă suma de 4 147 951,84 lei, în baza unui act executoriu. Astfel, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Investitorii străini, mulțumiți de reforma Guvernului: Iată câți bani economisesc anual>>>

În urma denunțului cetățeanului străin, proprietar al companiei prejudiciate, procurorii anticorupție au pus sub învinuire autorii schemei de înșelăciune, aceștia fiind plasați în arest preventiv pe un termen de 30 de zile și au aplicat sechestru pe mijloacele financiare sustrase.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru escrocherie, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de cinci ani.

Fluxul de știri
0