Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai multe instituții de drept, în vizorul Centrului Național Anticorupție

© Sputnik / Miroslav RotariCNA
CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Practicile CNA vor fi transmise angajaţilor mai multor instituţii ale statului în cadrul unei ședințe de instruire.

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Centrul Național Anticorupție va organiza ședințe de instruire privind protecţia avertizorilor de integritate pentru mai multe instituții de drept.

Angajaţii Direcţiei educaţie anticorupţie din cadrul Centrului Național Anticorupție vor organiza astăzi o şedinţă de instruire pe subiectul „protecţiei drepturilor avertizorilor de integritate cu Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI".

CNA - Sputnik Moldova
Societate
Dosarul colectărilor ilicite de bani de la șoferi: Noi detalii de la CNA

Şedinţa are drept scop instruirea noilor formatori din rândurile MAI în contextul implementării legii cu privire la avertizorii de integritate — lege care va fi pusă în aplicare începând cu 17 noiembrie curent.

Astfel, CNA îşi propune să organizeze, în comun cu SPIA şi Oficiul avocatului poporului, mai multe sesiuni pentru angajaţii Inspectoratului General al Poliţiei, al Situaţiilor de Urgenţă şi de Frontieră, precum şi pentru poliţiştii din cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri, Academiei „Ştefan cel Mare", Biroului Migraţiune şi Azil şi Serviciului tehnologii informaţionale.

Centrul Național Anticorupție a beneficiat de instruiri în cadrul unor seminare, organizate de proiectul „Consolidarea capacităţilor CNA şi OAP în asigurarea respectării şi protecţiei drepturilor omului în contextul semnalării faptelor de corupţie". Practicile, obţinute în urma acestor instruiri, vor fi transmise, sub forma unor şedinţe informative, angajaţilor tuturor instituţiilor publice.

Potrivit legislației în vigoare, „avertizarea de integritate" este dezvăluirea unei practici ilegale, ce constituie o ameninţare sau un prejudiciu adus interesului public, făcută cu bună-credință de către un angajat.

Povestea unei femei cu "influență" asupra unor judecători – Detalii de la CNA>>>

În temeiul aceleiaşi legi, avertizorul beneficiază de mai multe garanţii de protecţie, între care: asigurarea confidenţialității, transferul său ori a persoanei, care întreprinde acțiuni de răzbunare, într-o altă subdiviziune a entităţii publice sau private în care activează, sancţionarea persoanei care s-a răzbunat în legătură cu avertizarea de integritate, declararea nulităţii sancţiunii disciplinare, care i-a fost aplicată ca urmare a unei răzbunări pentru divulgarea unei informaţii prejudiciabile, dar şi despăgubirea prejudiciilor suportate în urma răzbunării.

Fluxul de știri
0