Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dosarul colectărilor ilicite de bani de la șoferi: Noi detalii de la CNA

© Sputnik / Miroslav RotariCNA
CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul „gărilor auto", instrumentat de Centrul Național Anticorupție, face noi „victime".

CHIȘINĂU, 10 sept — Sputnik. Un controlor de bilete din cadrul Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto", filiala Orhei, a fost reţinut sâmbătă de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA.

Inculpatul este bănuit de complicitate la schema de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la şoferii de curse naţionale şi internaţionale, în care figurează zeci de angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto".

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
Doi bănuiți în dosarul ”Gărilor şi Staţiilor Auto” au fugit. CNA, pe urmele lor

Bănuitul a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat în dosarul pornit la începutul anului 2018, unde mai mulţi funcţionari ai întreprinderii au fost învinuiţi de organizarea unei scheme infracţionale, Prin intermediul schemei infracționale, funcționarii colectau milioane de lei de la şoferi pentru acoperirea mai multor abuzuri comise în domeniul traficului de pasageri.

Amintim că, în iulie curent, oamenii legii au reţinut mai mulţi şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri, aceştia fiind puşi sub învinuire pentru comiterea infracţiunilor de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport ce intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe conform „ierarhiei".

Обыски в кабинете министра транспорта  Юрия Киринчука - Sputnik Moldova
Societate
CNA l-a reținut pe șeful filialei Drochia a „Gărilor și Stațiilor Auto"

În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar prin intermediul acestei scheme se ridica la peste un milion de lei — bani percepuţi drept „mulţumire" din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri — surplus de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate și altele.

Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, șoferii erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Investigaţiile în acest caz continuă pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală.

Fluxul de știri
0