Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tinerii din Moldova vor fi susținuți de stat să inițieze afaceri

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaLocuri de muncă, funcționari, afaceri
Locuri de muncă, funcționari, afaceri - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 250 de tineri vor fi susținuți de stat pentru a-și iniția propriile afaceri.

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Afacerile lansate de tinerii antreprenori vor fi susținute de stat. Executivul a aprobat astăzi Programul „Start pentru tineri: O аfасеrе durаbilă la tine acasă". Acesta urmează să fie realizat până în 2020, în scopul facilitării inițierii afacerilor și motivării tinerilor pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat.

Dumitru Roibu - Sputnik Moldova
Cât de activi sunt deputații tineri din Parlamentul Republicii Moldova

Pe lângă sprijinul financiar, în cadrul programului tinerii vor beneficia de suport consultativ și informațional pentru afacerile care vor crea locuri de muncă în zonele rurale, dar și pentru cele axate pe domenii prioritare, precum: IT, industria agro-alimentară, reconstrucţia sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, turism, prestări servicii, sănătate şi bunăstare.

În prima etapă a programului, prin activități desfășurate în toată țara vor fi identificate ideile de afaceri, iar la etapa a doua, participanții vor putea beneficia de „Business Voucher", în valoare maximă de 10 mii lei pe care îl vor utiliza pentru testarea ideilor, instruiri în domenii specifice, precum și elaborarea planului investițional. 

Petru Gurgurov - Sputnik Moldova
Moldovenii din străinătate deschid tot mai multe afaceri. Câte locuri de muncă au creat

Etapa finală presupune selectarea pentru ulterioara finanţare a celor mai viabile şi inovatoare proiecte investiţionale. Finanţarea va constitui 80% din suma proiectului investiţional dar nu mai mult de 180 mii lei, iar întreprinderea beneficiară va veni cu o contribuţie financiară proprie de minim 20% din suma proiectului investiţional. În total, vor fi finanțate cel puțin 250 de afaceri.

La program pot participa cetățenii țării noastre, cu vârstă cuprinsă între 18-35 de ani, care intenționează să lanseze o afacere sau conduc deja o întreprindere nou înregistrată în Republica Moldova.

Pe durata implementării programului se planifica promovarea şi informarea a circa 1000 tineri privind oportunităţile de participare la program, înrolarea a 600 de tineri în procesul de generare de idei inovatoare de afaceri, instruirea şi asistarea în dezvoltarea afacerilor a cel puţin 540 de tineri.

Autoritatea responsabilă de implementarea programului și monitorizarea timp de 2 ani a întreprinderilor lansate în cadrul acestuia este Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Pentru realizarea programului, din bugetul de stat vor fi alocate circa 60 mln. de lei.

Fluxul de știri
0