Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Instalarea sistemelor Mk-41 în România și Polonia - Contradicție cu Tratatul INF

© AFP 2024 / KIM JAE-HWANMk-41
Mk-41 - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite au început să implementeze sistemele de apărare antirachetă Aegis Ashore, precum și tuburile MK-41 de lansare verticală care ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară în Europa în luna iunie, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Implementarea sistemelor de lansare Mk-41 americane în România și Polonia contravine Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat Vladimir Ermakov, șeful Departamentului pentru Neproliferare și Control al Armamentului al Ministerului de Externe al Rusiei.

Relația dintre Israel și Palestina - Sputnik Moldova
Moscova, despre cine tergiversează întâlnirea israeliano-palestiniană la nivel înalt

"Există, de asemenea, întrebări serioase privind acțiunile colegilor noștri americani, care contravin Tratatului INF, inclusiv desfășurarea la sol a lansatoarelor universale Mk-41 în România și Polonia", a menționat Vladimir Ermakov, în timpul unei dezbateri generale din cadrul Primului Comitet al Adunării Generale a ONU.

El a menționat că Rusia, ca susținător responsabil și consecvent al procesului de dezarmare nucleară de peste 50 de ani, a contribuit în mare măsură la reducerea armelor ofensive strategice, iar la 5 februarie 2018 Rusia a atins nivelurile maxime de transportatori și focoase în conformitate cu Tratatul ruso-american START, în urma căruia arsenalul nuclear al Rusiei a fost redus cu peste 85% în comparație cu perioada de vârf a Războiului Rece.

Arme chimice, imagine simbol - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova: Washingtonul dispune de trei mii de tone de arme chimice

În mai, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia de o presupusă încălcare a Tratatului INF și i-a ordonat secretarului de stat american Mike Pompeo să propună noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu aceste încălcări. Kremlinul a răspuns prin a spune că Rusia nu a încălcat niciodată acordul.

Tratatul INF, semnat de Uniunea Sovietică și Statele Unite în decembrie 1987, impune părților să elimine toate rachetele lor nucleare și convenționale și lansatoarele lor cu o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. Rusia și Statele Unite s-au acuzat reciproc în mod repetat de încălcarea Tratatului INF.

Fluxul de știri
0