CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Implementarea sistemelor de lansare Mk-41 americane în România și Polonia contravine Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat Vladimir Ermakov, șeful Departamentului pentru Neproliferare și Control al Armamentului al Ministerului de Externe al Rusiei.
"Există, de asemenea, întrebări serioase privind acțiunile colegilor noștri americani, care contravin Tratatului INF, inclusiv desfășurarea la sol a lansatoarelor universale Mk-41 în România și Polonia", a menționat Vladimir Ermakov, în timpul unei dezbateri generale din cadrul Primului Comitet al Adunării Generale a ONU.
El a menționat că Rusia, ca susținător responsabil și consecvent al procesului de dezarmare nucleară de peste 50 de ani, a contribuit în mare măsură la reducerea armelor ofensive strategice, iar la 5 februarie 2018 Rusia a atins nivelurile maxime de transportatori și focoase în conformitate cu Tratatul ruso-american START, în urma căruia arsenalul nuclear al Rusiei a fost redus cu peste 85% în comparație cu perioada de vârf a Războiului Rece.
În mai, președintele american Donald Trump a acuzat Rusia de o presupusă încălcare a Tratatului INF și i-a ordonat secretarului de stat american Mike Pompeo să propună noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu aceste încălcări. Kremlinul a răspuns prin a spune că Rusia nu a încălcat niciodată acordul.
Tratatul INF, semnat de Uniunea Sovietică și Statele Unite în decembrie 1987, impune părților să elimine toate rachetele lor nucleare și convenționale și lansatoarele lor cu o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. Rusia și Statele Unite s-au acuzat reciproc în mod repetat de încălcarea Tratatului INF.