Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul schimbă Legea cu privire la statutul militarilor

© Photo : Ministerul Apărării al Republicii MoldovaTinerii admişi în Academia „Alexandru cel Bun”, iniţiaţi în arta militară
Tinerii admişi în Academia „Alexandru cel Bun”, iniţiaţi în arta militară - Sputnik Moldova
Abonare
Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar la expirarea contractului.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar la expirarea contractului. Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, miercuri, proiectul de modificare a unor acte legislative pe care-l va propune plenului Parlamentului pentru votare în prima lectură. 

Potrivit noilor reglementări, structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar. 

Упражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016” - Sputnik Moldova
Societate
Moldova mărește considerabil bugetul alocat pentru apărarea națională

În prezent, conform prevederilor legislației în vigoare, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic. În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează să fie eliberați din serviciul militar. Totodată, acestora li se acordă trei solde lunare.

Proiectul prevede și noi grade militare pentru soldați și sergenți, care vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, studiile și pregătirea profesională, vechimea în funcția și gradul militar deținute anterior.

Potrivit autorilor, proiectul delimitează în mod clar rolul soldatului și sergentului în cadrul unităților militare. Totodată, noile prevederi vor asigura interoperabilitatea între efectivul de militari din categoria soldați și sergenți cu efectivul militar similar din alte țări, în special pentru misiunile multinaționale de menținere a păcii.

Proiectul constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate.

Fluxul de știri
0