Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Boală infecțioasă extrem de periculoasă, chiar la hotarul Moldovei

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВрач в больнице, архивное фото
Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia specialiștilor din regiunea Odesa, cauza izbucnirii focarului de antrax trebuie căutată în Moldova.

CHIȘINĂU, 4 oct — Sputnik. În satul ucrainean Meneailovka din regiunea Odesa, situat la hotarul cu Republica Moldova, a fost înregistrat un focar de antrax — boală foarte periculoasă atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Mediile de informare ucrainene transmit că în jurul satului Meneailovka a fost instituit un cordon de carantină de circa cinci kilometri, iar cu două zile în urmă au fost spitalizați cinci localnici cu simptome de antrax. În cazul unuia dintre aceștia diagnoza deja s-a confirmat.

Specialiștii locali presupun că focarul din Meneailovka ar proveni din Republica Moldova, din raionul Ștefan Vodă, care este la hotarul cu acest sat ucrainean. Dacă ne uităm pe hartă, constatăm că în susul râului Copceac se află un sat cu aceeași denumire. Pe malul aceluiași râu este așezat și satul Meneailovka. Epizootologul (epidemiolog veterinar — n. red.) Aleksandr Revenko a afirmat că, atunci când ploile de pe teritoriul Moldovei rup barajul, apele murdare inundă pășunile din Ucraina.

Овцы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un nou caz de antrax uman înregistrat în Moldova

„Acum toate pășunile sunt închise, lucrăm. Am luat probe de sol din mai multe locuri de pe pășune, Vom căuta care este cauza", a explicat Revenko.

Totodată, a fost interzisă scoaterea cărnii și a laptelui din Meneailovka, iar în satele învecinate se efectuează vaccinarea în masă a vitelor. Sătenii însă recunosc că vitele au început să piară cu mult înainte ca infecția să fie depistată la oameni.

„Pur și simplu, nimeni nu spune adevărul. Acesta nu a fost primul caz. Încă înainte de aceasta au pierit multe vaci", a menționat localnica Natalia Bakal în discuția cu jurnaliștii.

În ajutorul epidemiologilor din localitate au venit specialiști din raioanele învecinate.

„Imunitatea se formează în decurs de două săptămâni. Acum ne ocupăm de vaccinare și le explicăm oamenilor că, în decursul a două săptămâni, nu au voie să taie animalele. Vaccinăm aproape suta de procente, deoarece oamenii pentru vitele sale. Pentru ei acesta este un câștig suplimentar", a menționat veterinarul Victor Serbinov.

Fluxul de știri
0