Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert, despre secretele privatizării Air Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariСамолет
Самолет - Sputnik Moldova
Abonare
Un expert în domeniul aviației civile a vorbit despre impactul pe care îl poate avea Blue Air, care a devenit co-proprietar al Air Moldova, asupra dezvoltării fostei companii de stat Air Moldova.

CHIȘINĂU, 4 oct — Sputnik. Recent, compania de stat "Air Moldova" a fost privatizată de societatea cu răspundere limitată Civil Aviation Group. Aceasta este fondată de un grup de investitori între care cota cea mai mare este deținuta de compania Blue Air.

Până la finele anului 2019, Civil Aviation Group intenționează să deschidă șapte curse noi, iar în 2020 — încă patru. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii.

Самолет - Sputnik Moldova
Cine este noul proprietar al companiei Air Moldova și câți bani a făcut statul - detalii

Potrivit expertului în domeniul aviației civile și dreptului aviatic, Eugen Coștei, privatizarea Air Moldova a fost necesară pentru salvarea întreprinderii de la faliment. În anul 2015, compania a înregistrat pierderi de 227 de milioane de lei, în anul 2016 — profit în mărime de 8,54 mil lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 mil lei. În primul semestru al anului 2018, datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde lei, fiind în creștere cu 169 mil lei față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 mil lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

Acum apare întrebarea — spune expertul — care va fi strategia Air Moldova și cum vor colabora cofondatorii Civil Aviation Group S.R.L. Compania Blue Air, care deține 49% dintre acțiuni, este una dintre cele mai mari companii low cost din România. Este greu de spus cum ar putea contribui aceasta la realizarea acțiunilor planificate de Air Moldova.

”Probabil, vor exista niște decizii legate de folosirea în comun a aeronavelor, posibil vor fi deschise noi destinații spre care zboară Blue Air. Însă având în vedere că Air Moldova nu este o companie low cost, interacțiunea cu o asemenea companie va fi dificilă”, a declarat expertul pentru Sputnik Moldova.

Самолет - Sputnik Moldova
Premieră: Compania de stat ”Air Moldova” este scoasă la privatizare

Adevărul este că Air Moldova are ca scop nu doar transportul pasagerilor dintr-un un loc în altul. Compania are acorduri-interline, care deschid posibilitatea conectării zborurilor Air Moldova cu alte companii. Și aceasta înseamnă zboruri peste ocean și în alte țări, care, de fapt, a fost stabilit în planurile companiei.

”Un asemenea lucru nu este posibil în cadrul low cost. Nu știu cum va fi rezolvată în acest caz problema elaborării unei viziuni comune asupra dezvoltării companiei", a adăugat Coștei. ”

În prezent, spune expertul, pentru Air Moldova vor apărea circumstanțe favorabile după plecarea de pe piață a două companii aeriene rusești — ”Aeroflot” și ”S7 Airlines”, care operează zboruri spre Moscova.

Fluxul de știri
0