CHIȘINĂU, 4 oct — Sputnik. Avocatul Filipp Demenkov a comunicat pentru Sputnik că în momentul de față în Rusia este imposibil să verifici dacă o căsătorie este fictivă sau nu.
La Sankt Petersburg urmează a fi judecați șapte foști polițiști care falsificau documentele imigranților. Gruparea i-a ajutat pe 117 străini să obțină statutul de imigrant.
Aceștia au obținut dreptul de a se afla pe teritoriul Rusiei și de a-și legaliza ulterior șederea. La fel de actuală este și problema căsătoriilor fictive. Anterior în Federația Rusă comisia guvernamentală pentru activitatea legislativă a examinat un proiect de lege conform căruia căsătoriile fictive ale migranților urmează să mai aibă nici un sens. Modificările prevăzute pentru a fi operate la legea privind situația cetățenilor străini vor interzice bărbaților străini să locuiască departe de familie. Acest lucru va fi sub stricta supraveghere a serviciului migrație.
Avocatul Filipp Demenkov a comunicat pentru Sputnik că în momentul de față în Rusia este imposibil să verifici dacă o căsătorie este fictivă sau nu.
„Procedura încheierii căsătoriei cu un cetățean străin este obișnuită, ca și cea cu un cetățean al Rusiei. Cât despre controlul ulterior asupra modului în care vor trăi proaspeții însurăței, așa ceva în Rusia, cu părere de rău, nu există", a spus expertul.
Totodată, Demenkov spune că în multe țări există mecanisme de supraveghere după nuntă a relațiilor dintre soți.
„În SUA, de exemplu, funcționează anumite măsuri de verificare, după încheierea căsătoriei; o comisie specială verifică dacă cei doi soți locuiesc împreună, dacă duc o gospodărie comună, verifică rețelele de socializare ș. a. m. d.", afirmă avocatul.
În cazul încheierii unei căsătorii fictive trebuie să fie supuși pedepsei ambii soți, atunci acest tip de încălcare a legii va dispare.
„Există persoane care au nevoie de bani și, de regulă, nu este vorba de sume fabuloase, dat fiind faptul că migranții de obicei nu dispun de asemenea sume. Dacă va fi prevăzută răspunderea cetățenilor care încheie o căsătorie fictivă, cred că această măsură va fi de două ori mai eficientă, decât crearea unei comisii. Există și consecințe financiare: dreptul soților la acumularea averii în comun", a menționat specialistul.