Un "craniu" se apropie de pământ: Cât de periculos este corpul ceresc

© Photo : SINC / J. A. PeñasАстероид 2015 TB145, по форме напоминающий человеческий череп
Астероид 2015 TB145, по форме напоминающий человеческий череп - Sputnik Moldova
Abonare
Asteroidul 2015 TB145, care amintește prin forma sa un craniu de om, se va apropia de Pământ pe 11 noiembrie curent.

CHIȘINĂU, 4 oct — Sputnik. Corpul ceresc se va apropia la distanță de 38 de milioane de kilometri de planeta noastră — aceasta reprezintă aproximativ un sfert din distanța de la Pământ la Soare, comunică RIA Novosti.

Asteroidul neobișnuit a ajuns pentru prima dată în vizorul oamenilor de știință în toamna anului 2015. Atunci acesta a trecut aproape de Terrei pe 31 octombrie, motiv pentru care a fost numit "asteroidul de halloween".

Corpul ceresc s-a apropiat atunci la o distanță de 486 de mii de kilometru de planeta noastră, iar astrofizicienii au reușit să facă și câteva fotografii. Pe aceasta pot fi deslușite fruntea, bărbia, orbitele și cavitatea nazală.

Метеорит (рисунок) - Sputnik Moldova
Știre de la NASA care ne dă fiori: Un asteroid a explodat în atmosfera Pământului

Asteroidul 2015 TB145 mai are o particularitate. Potrivit cercetătorilor NASA, ar fi vorba de o cometă moartă. Acest lucru îl denotă atât orbita, cât și viteza de mișcare a obiectului. Cel mai probabil, el și-a pierdut "coada" în urma multiplelor apropieri de Soare.

O altă trăsătură distinctivă este culoarea — asteroidul este practic negru. Corpul ceresc absoarbe aproximativ 94 de procente din lumina care cade asupra sa.

Cercetătorii admit însă că asteroidul de "halloween" și-a pierdut deja contururile de craniu deoarece forma acestuia ar fi putut suporta schimbări. Se estimează că următoarea apropiere de pământ a asteroidului 2015 TB145 nu se va produce mai devreme de anul 2082.

Fluxul de știri
0