Știre de la NASA care ne dă fiori: Un asteroid a explodat în atmosfera Pământului

© Fotolia / VadimsadovskiМетеорит (рисунок)
Метеорит (рисунок) - Sputnik Moldova
Abonare
Savanții au reușit să detecteze obiectul periculos când acesta se afla încă dincolo de orbita Lunii și au prezis în ce loc va pătrunde în atmosfera Pământului.

CHIȘINĂU, 6 iunie — Sputnik. La sfârșitul săptămânii trecute, deasupra Africii, s-a produs o „repetiție" a cataclismului global. În atmosfera Pământului a pătruns vertiginos, după care a explodat, un asteroid de doi metri cu numărul de cod 2018 LA, au comunicat astronomii NASA — agenție reponsabilă cu programul spațial public al Statelor Unite ale Americii și cu cercetare aerospațială civilă și militară pe termen lung.

 

Oamenii de știință sunt satisfăcuți de faptul că au izbutit să prezică din timp căderea asteroidului.

„Este pentru a treia oară când am reușit să detectăm un obiect periculos înainte ca acesta să aibă impact cu Pământul", a declarat Paul Chodas de la Laboratorul mișcării reactive al NASA.

Aproape zilnic, pe lângă planeta Pământ zboară câteva corpuri cerești. Însă rareori acestea se apropie de planeta noastră la o distanță mai mică decât cea egală cu câteva zeci sau chiar sute de distanțe dintre Pământ și Lună.

Totuși, unele dintre ele cad pe Pământ, ca de exemplu „meteoritul de la Celeabinsk" în februarie 2013.

După acest incident, „Roscosmos", NASA și alte agenții și-au intensificat activitatea asupra proiectelor de depistare și lichidare a obiectelor cosmice periculoase.

Anume un astfel de sistem, numit „Scout", a fost testat la sfârșitul săptămânii trecute.

Din spusele lui Chodas, sistemul a reușit să depisteze asteroidul 2018 LA când acesta se afla încă dincolo de orbita Lunii, deși era foarte mic și opac.

Fluxul de știri
0