Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bătaie între pacienții de la Spitalul de Psihiatrie din Orhei

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a creat o comisie de anchetă care a examinat calitatea asistenței medicale acordată pacienților în acest spital. La baza anchetei au stat mai multe petiții depuse de cetățeni.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reacționat prompt la informațiile cu privire la relele tratamente față de pacienții Spitalului de Psihiatrie din Orhei. Ministerul a creat o comisie de anchetă care a examinat calitatea asistenței medicale acordată pacienților în acest spital. La baza anchetei au stat mai multe petiții depuse de cetățeni.

Comisia a constatat că în cazul unei paciente, care a fost internată cu diagnosticul de alcoolism cronic și encefalopolineuropatie toxico-etilică de  gradul 3”, acesteia i s-a acordat volumul adecvat de tratament. Cu toate acestea dinamica maladiei de bază în asociere cu alte maladii somatice prezintă tendințe spre agravare, din cauza consumului în exces de alcool.

Morgă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova expertiza psihiatrică se va face și la morgă

”Privind acuzațiile rudelor pacientei, precum că acesteia i-ar fi fost aplicate lovituri în cadrul instituției, comisia a prezentat extrasul fișei de la internarea pacientei pe 8 iulie, unde sunt înregistrate echimoze violice, verzui, de unele dimensiuni aproximativ 3 cm, o plagă la buza stângă, echimoză sub ochiul stâng violacee, aceasta spunând că s-a împiedicat și a căzut. La fel, fiind notată masa corporală de 45 de kg, ceea ce reprezintă o hiponutriție alimentară”, se spune în concluziile comisiei.

În cazul altei paciente despre care se presupune că a fost bătută în acest spital, comisia a concluzionat că este vorba despre un conflict între bolnavi, care a survenit din cauza vigilenței scăzute a personalului medical. În acest context, conducerea instituției a aplicat sancțiuni disciplinare medicului curant, asistentelor medicale și infirmierei, în corespundere cu Codul Muncii. 

”Tratamentul pacientului a fost indicat și administrat în conformitate cu standardele de tratament în vigoare”, constată membrii comisiei. 

La fel, comisia a stabilit că în instituție nu sunt create condiții pentru executarea Dispoziției ministerului cu privire la transmiterea informației către Oficiul Avocatului Poporului despre relele tratamente, cazurile de leziuni corporale, pedepse, tortură. De asemenea, nu este aprobat Codului Deontologic şi de Etică în cadrul instituției.

În acest context, Comisia a prezentat un șir de recomandări, cum ar fi înlocuirea asistenței psihiatrice a ambilor pacienți prin acordarea asistenței sociale și medicale în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din teritoriu, în comun cu serviciul de asistență socială al administrației publice locale; referirea cazurilor de rele tratamente sau leziuni depistate la internarea pacienților, Avocatului Poporului;  elaborarea și aprobarea Codului Deontologic în cadrul instituției și instruirea personalului medical privind conduita în cazurile comportamentelor agresive ale pacienților.

Fluxul de știri
0