Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Muncitori români abuzaţi în Germania - poliţia, sfat ciudat pentru ei

© REUTERS / Fabrizio BenschDie Quadriga auf dem Brandenburger Tor
Die Quadriga auf dem Brandenburger Tor - Sputnik Moldova
Abonare
Un lucrător a fost nevoit ca timp de trei săptămâni să stea în pădure - supus la un abuz inimaginabil de angajator şi de un alt român - la firma în cauză mai lucrează zeci de conaţionali.

BUCUREŞTI, 3 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. A plecat să câştige bani pentru o viaţă mai bună şi a trăit un adevărat coşmar. Este povestea cât se poate de reală — şi, poate, de aceea, atât de cumplită — a unui român care a fost nevoit să doarmă aproape o lună de zile în pădurea de lângă Offenbach.

Cerșetor - Sputnik Moldova
Societate
Sclavi în Federația Rusă: Povestea unei familii din Moldova

Se pare că la acest angajator mai sunt încă zece români care sunt supuşi la acelaşi tratament.

Cum a început totul? Un vecin — român — angajat la firma GmbH din centrul Germaniei — i-a promis omului că dacă vine să lucreze la această companie va primi un salariu de 9 euro pe oră şi i se va asigura cauzarea, informează stiridiaspora.ro.

Ameţit de promisiune, românul a plecat în Germania la locul de muncă, numai că aici realitatea urma să îşi arate colţii. Şi anume, omul a fost informat că trebuie să îi dea celuilalt român, vecinului, adică suma de 250 de euro, reprezentând un comision lunar plus chiria pentru patul de dormit în valoare de 250 de euro şi că în cameră va sta cu alţi trei conaţionali.

Cerșetor - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova este practicată activ sclavia: Cazul șocant din sectorul Botanica al Capitalei

Zilnic, acesta lucra 12-14 ore, inclusiv sâmbăta şi duminica. După trei săptămâni şi jumătate de muncă, omul i-a spus celui care l-a adus din România, dar şi şefului neamţ de etnie turcă faptul că doreşte să i se dea contractul de muncă sau un alt act doveditor ca să se asigure că este angajat legal.

Doar pentru că a avut curaj să întrebe de așa ceva, românul a povestit că cei doi l-au dat afară din casă fără să îi dea posibilitatea de a-și lua și restul de lucruri ce le avea în cameră.

Cel care a aflat de povestea acestui român este Erich Mocanu de la Asociația AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria.

Agricultură, căpșune, terenuri arabile - Sputnik Moldova
The Guardian: Românce ținute în sclavie și violate de italieni

Acesta a explicat că a sunat la poliţie, le-a explicat care este problema, dar oamenii legii „nu au fost dornici să ajute" şi i-au cerut lui Mocanu să îl pună în tren spre casă.

„Am înștiintat poliția că în acest caz nu este vorba doar despre o persoană care stă pe stradă și nu doar de incălcarea dreptului muncii, ci chiar mai mult, este vorba de incălcările Legii Penale Germane și ale Drepturilor Omului", a precizat Mocanu, care a menţionat că, deşi le-a dat toate aceste informaţii, poliţiştii germani nu au vrut să se implice şi să dea ajutor suplimentar, motiv pentru care l-a luat cu el şi a pornit o campanie de ajutorare a românului cu un transport spre casă.

Nu a trebuit să caute prea mult, fiindcă, în drum spre Passau (sediul AEBS), Mocanu a dat peste nişte şoferi de la o firmă de Transport Persoane Anglia România, care au fost de acord să îl ducă pe muncitor acasă fără nici un cost. Mai mult, au refuzat să facă paradă cu fapta lor, dorind numai să ajute.

Din nefericire, problema nu este încheiată. Şi aceasta pentru că la firma în cauză mai sunt încă zeci de români care sunt neplătiţi de două-trei luni, iar unora le-au fost reţinute actele de identitate.

Poliţia germană dă un sfat bizar românilor aflaţi în această situaţie — să meargă la Consulatul Germaniei sau Ambasadă şi să îşi declare actele pierdute.

Fluxul de știri
0