Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile Republicii Moldova au mai făcut un pas spre curățarea sistemului bancar

© Sputnik / Евгений ПанасенкоMoldova-Agroindbank
Moldova-Agroindbank - Sputnik Moldova
Abonare
A fost semnat contractul care prevede cumpărarea și deetatizarea a 41,09 la sută din acțiunile B.C. „Moldova Agroindbank”.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) au semnat astăzi contractul privind procurarea de către stat și deetatizarea a 41,09 la sută din acțiunile nou emise ale băncii de importanță sistemică BC „Moldova Agroindbank” SA. 

Documentul a fost semnat de către directorul Agenției Proprietății Publice (APP) și reprezentanții societății de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a afirmat că evenimentul reprezintă un pas important în consolidarea și fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova.

”Ținând cont de mărimea băncii “Moldova-Agroinbank” — aproape o treime din întreg sistemul, venirea unui nou investitor de calitate, cu servicii și produse bancare noi, va avea un impact pozitiv asupra întregii economii și va favoriza competitivitatea sectorului bancar din țara noastră”, a menționat ministrul.

Celule individuale în safeul bancar - Sputnik Moldova
Lege ce va revoluționa sistemul bancar din Moldova - Gata cu evaziunile și fraudele

Directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, Francis Malige, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar.

„Guvernul a demonstrat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care fără îndoială va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu”, a menționat reprezentantul BERD. 

Preşedintele Comitetului de Conducere al BC „Moldova Agroindbank” SA, Serghei Cebotari, a menționat că prin această tranzacție banca intră într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților, acționarilor și societății în general. 

Sectorul financiar-bancar, sub supraveghere strictă. Ce decizie a luat Guvernul>>>

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat astăzi într-o conferință de presă separată că această tranzacție ”face parte din măsurile de curățare a sistemului bancar”. Potrivit șefului Legislativului, banii din această tranzacție vor veni în bugetul statului. Totodată și clienții vor simți beneficii de pe urma acestei acțiuni.  

”Această tranzacție presupune concurență, rate la credite mai mici, sănătate în sistemul bancar, iar per economie doar beneficii”, a declarat Candu.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital — gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL — societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

Fluxul de știri
0