Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorul general deschide parantezele - Iată ce i-a scris lui Andrian Candu

© Sputnik / Мирослав РотарьЭдуард Харунжен
Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a scris o scrisoare pe care a adresat-o președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și membrilor Biroului Permanent și ai Comisiei juridice, numiri și imunități.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Procurorul General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, l-a informat în scris pre președintele Parlamentului, Andrian Candu, și pe membrii Biroului Permanent și ai Comisiei juridice, numiri și imunități despre imposibilitatea prezentării în plenul Parlamentului a datelor cu privire la evoluția în dosarul devalorizării celor trei bănci din Moldova. Potrivit lui Harunjen, cu o asemenea informație în ședință deschisă nu poate veni nici procurorul șef anticorupție, Viorel Morari.

Арест - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Continuă reținerile în dosarul fraudelor bancare: printre ei și un fost deputat

Joi, 4 octombrie, în ședința Parlamentului ar urma să fie organizate audieri deschise pe marginea furtului din sistemul bancar al țării, la care trebuiau să vină cu informații procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, procurorul șef anticorupție, Viorel Morari, șeful Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea. 

Harinjen informează în scrisoarea trimisă în Parlament că, audierea Procurorului General și a procurorului șef anticorupție pe marginea acestui dosar contravine mai multor legi, decizii ale Curții Constituționale și recomandări ale Consiliului Europei. 

”Audierea în plenul Parlamentului a procurorului general și a procurorului șef de la Procuratura Anticorupție în legătură cu cauzele penale inițiate pe faptele de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar nu este altceva decât o solicitare voalată a evoluției cu privire la evoluția acestor cauze, multe dintre ele pendinte”, se menționează în scrisoarea Procurorului General.

Harunjen explică că astfel Procuratura Generală se află în imposibilitate de a da curs solicitării deputaților de a se prezenta  în ședințele plenare în legătură cu unele spețe concrete. 

În opinia Procurorului General, la audierile pe marginea acestui subiect ar putea fi prezentat un raport al directorului CNA cu date relevante despre activitatea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale pe dimensiunea de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar.

Fluxul de știri
0