Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Continuă reținerile în dosarul fraudelor bancare: printre ei și un fost deputat

Арест
Арест - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat, joi, noi reţineri în dosarul fraudelor bancare

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Un fost deputat în Parlamentului Republicii Moldova a fost reținut, joi, în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

”Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare”, potrivit unui comunicat de presă al CNA.

Fostul deputat este acuzat de spălare de bani prin intermediul companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency. Fostul parlamentar este gestionarul şi beneficiarul efectiv al acestor firme.

În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440 de mii de dolari. 

”Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri”, anunță CNA.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CNA a dat lovitura. O nouă reținere în dosarul BEM

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 milioane de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

”Informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că fostul demnitar, împreună că trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, până la 10 ani de închisoare ”, potrivit Centrului.

În prezent, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.

Până la această oră au fost reţinute trei persoane, dintre care fostul deputat şi doi reprezentanţi ai unui agent economic, locul aflării unui alt  complice urmând să fie identificat.

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie desfăşoară mai multe percheziţii în diferite locaţii – la sediul unor companii, domiciliile şi automobilele bănuiţilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0