Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, de dragul discuției cu Dodon, a lăsat la o parte romanul lui Pușkin

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaЗаседание Совета глав государств СНГ в Душанбе
Заседание Совета глав государств СНГ в Душанбе - Sputnik Moldova
Abonare
În timpul ceremoniei de semnare a documentelor la summitul CSI, Putin citea „Evgheni Oneghin”, însă a lăsat la o parte romanul lui Pușkin pentru a sta de vorbă cu Dodon.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. La Dușanbe se desfășoară ședința Consiliului liderilor țărilor CSI, la care participă președinții Azerbaidjanului, Belarusului, Kirghiziei, Kazahstanului, Moldovei, Uzbekistanului, premierul Armeniei, vicepremierul Turkmenistanului.

În timpul ședinței în format restrâns, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a subliniat importanța CSI și a interacțiunii dintre țările Comunității pe platformele externe, în ONU, precum și în domeniile economic, ordinii de drept, militar și umanitar-cultural. În timpul semnării documentelor, Putin s-a lăsat captivat de lectura romanului „Evgheni Oneghin", menționează RIA Novosti.

Inițial, Putin și-a pus cartea în partea stângă, însă, după ce a semnat câteva documente, a luat iar romanul lui Pușkin și a răsfoit mai multe pagini.
Când i-au adus un nou teanc de documente, președintele și-a pus semnătura pe ele, după care a revenit la lectură.

Встреча Александра Лукашенко с  Игорем Додоном - Sputnik Moldova
Politică
Detalii de la întâlnirea lui Dodon cu Lukașenko: Ce au discutat cei doi șefi de stat

Liderul Rusiei a fost iarăși nevoit să-l lase la o parte pe „Evgheni Oneghin", atunci când, după încheierea ceremoniei, lângă el s-a așezat liderul Moldovei, Igor Dodon. De dragul discuției cu acesta, Putin și-a întrerupt lectura.

În cadrul ședinței Consiliului liderilor CSI de la Dușanbe, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că pentru Moldova este avantajoasă colaborarea în cadrul Comunității, la fel ca și unele proiecte comune cu UE, UEE, Turcia și cu alte țări.

„Avem multe lucruri în comun: zeci de ani de istorie comună; etape comune, când am învins greutățile împreună; victorii comune, precum Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Dar în același timp suntem diferiți. Moldova are interesele sale naționale. Noi dorim să construim o politică economică externă echilibrată. Nu vom fi prooccidentali sau proorientali, noi vom fi promoldoveni, o țară neutră", a spus Dodon, adresându-se către liderii țărilor CSI.

Dodon a repetat că nu va construi relații cu cineva împotriva altcuiva, ci va reieși din ceea ce este mai convenabil pentru Moldova și pentru cetățenii acesteia.

„Pentru Moldova colaborarea în cadrul CSI este favorabilă și avantajoasă, la fel ca și unele proiecte comune cu UE, UEE, Turcia și cu alte țări. Noi o să dezvoltăm această colaborare, în pofida opiniilor diferiților sfătuitori și pseudoparteneri. Trebuie să tindem spre o strategie comună, a întregii Europe — de la Lisabona până la Vladivostok", a menționat liderul moldovean.

Назарбаеву - лимоны, Дадону - яблоки: главы СНГ оценили таджикские фрукты - Sputnik Moldova
Video
Liderii CSI au gustat din fructele Tadjikistanului: Dodon - mere, Nazarbaev - lămâi

Dodon este convins că anume acesta este viitorul. „Considerăm ca fiind rezonabile negocierile privind comerțul liber între CSI — UE și UEE — UE. Avem aceleași provocări, cărora le vom putea face față mai bine fiind împreună decât separat. Anume de aceea consider că liderii CSI trebuie să se întrunească cât mai des în acest format, precum și în altele, să examineze problemele comune, să găsească răspunsuri, să realizeze proiecte comune", a menționat Dodon.

Potrivit acestuia, chiar și în problemele complicate, precum comerțul, energetica, migrația, sunt posibile compromisurile. Pentru aceasta este nevoie de dialog.

„Un dialog complex și dificil este mai bun decât o simplă ruptură a relațiilor și înălțarea baricadelor. Mă bucur că colegii din CSI înțeleg acest lucru. Sper să înțeleagă aceasta și alți colegi de ai noștri din țările fotei URSS. Împreună suntem mai puternici; separat — fiecare dintre noi devine o captură geopolitică ușoară", a încheiat Dodon.

Fluxul de știri
0