Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Summitului liderilor CSI: Ce documente vor fi adoptate

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaНеформальная встреча глав государств СНГ
Неформальная встреча глав государств СНГ - Sputnik Moldova
Abonare
Iuri Ușakov, consilierul președintelui Rusiei, a vorbit de spre chestiunile care vor figura pe agenda summitului și documentele care urmează să fie adoptate.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. La summitul de la Dușanbe participă președinții Azerbaidjanului, Belarusului, Kirghiziei, Kazahstanului, Moldovei, Uzbekistanului, premierul Armeniei, vicepremierul Turkmenistanului.

„În total este prevăzută adoptarea a 18 documente: o parte dintre acestea au un caracter de fond, iar o parte țin de chestiunea cadrelor", a precizat Iuri Ușakov.

În cadrul Sumitului vor fi discutate pregătirile pentru aniversarea, în anul 2020, a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru cooperare culturală internațională, Mihail Şvîdkoi, a prezentat un raport special la această temă.

Agenda summitului

Potrivit Kremlinului, ordinea de zi a summitului include chestiuni privind dezvoltarea interacțiunii în domeniile economic, ordinii de drept, militar și umanitar-cultural.

Заседание Совета глав государств СНГ в Душанбе - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon față în față cu Vladimir Putin: ce au discutat cei doi șefi de stat

Este prevăzută adoptarea declarațiilor șefilor de stat cu ocazia împlinirii a 70 de ani din ziua adoptării Declarației Universale a drepturilor Omului, din 10 decembrie 1948, împlinirii a 90 de ani din ziua nașterii lui Cinghiz Aitmatov, precum și cu privire la Jocurile Mondiale Nomade.

Potrivit lui Ușakov, în scopul aprofundării interacțiunii multilaterale a organelor de drept ale CSI, se prevede examinarea și adoptarea unui șir de documente importante, printre care Programul interstatal de măsuri comune pentru combaterea criminalității pe anii 2019 — 2023, Acordul cu privire la colaborarea țărilor membre CSI în lupta cu criminalitatea în domeniul tehnologiilor informaționale.

În cadrul summitului, liderii țărilor CSI vor examina de asemenea proiectele de decizii „Cu privire la realizarea în anul 2021 a Programului interstatal „Capitalele culturale ale Comunității" în Republica Tadjikistan" și „Cu privire la declararea anului 2021 Anul Arhitecturii și Urbanisticii în Comunitatea Statelor Independente".

Un alt punct pe ordinea de zi este examinarea problemelor privind colaborarea în domeniul cercetării și utilizării spațiului cosmic în scopuri pașnice.

În afară de aceasta, șefii statelor CSI examinează un șir de chestiuni organizatorice. În special, este vorba de adoptarea deciziei cu privire la transmiterea în anul 2019 către Turkmenistan a funcțiilor de președinte al CSI și desemnarea Tadjikistanului și Uzbekistanului în calitate de state-copreședinți.

Fluxul de știri
0