Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Moldovei s-a adresat liderilor CSI - Iată ce a declarat

© Sputnik / Михаил Метцель / ТАСС / POOL / Accesați arhiva multimediaЗаседание Совета глав государств СНГ в Душанбе
Заседание Совета глав государств СНГ в Душанбе - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul moldovean a luat cuvântul la ședința șefilor de stat CSI - Iată la ce a atras el atenția.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. În cadrul ședinței Consiliului liderilor CSI de la Dușanbe, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că pentru Moldova este avantajoasă colaborarea în cadrul Comunității, la fel ca și unele proiecte comune cu UE, UEE, Turcia și cu alte țări.

„Avem multe lucruri în comun: zeci de ani de istorie comună; etape comune, când am învins greutățile împreună; victorii comune, precum Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Dar în același timp suntem diferiți. Moldova are interesele sale naționale. Noi dorim să construim o politică economică externă echilibrată. Nu vom fi prooccidentali sau proorientali, noi vom fi promoldoveni, o țară neutră", a spus Dodon, adresându-se către liderii țărilor CSI.

Dodon a repetat că nu va construi relații cu cineva împotriva altcuiva, ci va reieși din ceea ce este mai convenabil pentru Moldova și pentru cetățenii acesteia.

„Pentru Moldova colaborarea în cadrul CSI este favorabilă și avantajoasă, la fel ca și unele proiecte comune cu UE, UEE, Turcia și cu alte țări. Noi o să dezvoltăm această colaborare, în pofida opiniilor diferiților sfătuitori și pseudoparteneri. Trebuie să tindem spre o strategie comună, a întregii Europe — de la Lisabona până la Vladivostok", a menționat liderul moldovean.

Неформальная встреча глав государств СНГ - Sputnik Moldova
Politică
Summitului liderilor CSI: Ce documente vor fi adoptate

Dodon este convins că anume acesta este viitorul. „Considerăm ca fiind rezonabile negocierile privind comerțul liber între CSI — UE și UEE — UE. Avem aceleași provocări, cărora le vom putea face față mai bine fiind împreună decât separat. Anume de aceea consider că liderii CSI trebuie să se întrunească cât mai des în acest format, precum și în altele, să examineze problemele comune, să găsească răspunsuri, să realizeze proiecte comune", a menționat Dodon.

Potrivit acestuia, chiar și în problemele complicate, precum comerțul, energetica, migrația, sunt posibile compromisurile. Pentru aceasta este nevoie de dialog.

„Un dialog complex și dificil este mai bun decât o simplă ruptură a relațiilor și înălțarea baricadelor. Mă bucur că colegii din CSI înțeleg acest lucru. Sper să înțeleagă aceasta și alți colegi de ai noștri din țările fotei URSS. Împreună suntem mai puternici; separat — fiecare dintre noi devine o captură geopolitică ușoară", a încheiat Dodon.

Fluxul de știri
0