Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a ajuns la Dușanbe pentru a participa la Consiliul șefilor de stat al CSI

© Sputnik / Амир ИсаевВид на город Душанбе
Вид на город Душанбе - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul summitului, președinții vor examina următoarele teme: colaborarea economică și culturală, pregătirile pentru aniversarea a 75 de ani de la Victorie, situația geopolitică.

CHIȘINĂU, 27 sept — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ajuns la Dușanbe pentru a participa la ședința Consiliului șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente. Liderul moldovean a fost întâmpinat la aeroport de către vicepremierul Tadjikistanului, Azim Ibrohim, și de alte persoane oficiale.

Cine va participa la summit

La ședința Consiliului șefilor de stat al CSI de la Dușanbe vor participa președintele Rusiei, Vladimir Putin, al Belarusului — Aleksandr Lukașenko, Kazahstanului — Nursultan Nazarbaev, Azerbaidjanului — Ilham Aliev, Moldovei — Igor Dodon, Uzbekistanului — Șavkat Mirzieev, Kârgâzstanului — Sooronbai Jeenbekov, Tadjikistanului — Emomali Rahmon, și premierul Armeniei, Nikol Pașinean.

СНГ - Sputnik Moldova
O delegație moldovenească va participa la ședința Consiliului Economic al CSI

La ședința Consiliului este prevăzută examinarea a 16 chestiuni incluse pe agenda summitului. Joi, participanții la ședința Consiliului miniștrilor de Externe CSI vor coordona un șir de documente ce țin de summitul liderilor statelor CSI care va avea loc vineri.

În componența CSI intră Azerbaidjanul, Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Moldova, Rusia, Tadjikistanul, Turkmenistanul, Uzbekistanul, Ucraina.

Vera Iakubovskaia, director adjunct al centrului de presă al comitetului executiv al CSI, a relatat pentru RIA Novosti că ședința miniștrilor de Externe din țările CSI se va desfășura în format restrâns și extins.

„La ședința restrânsă se preconizează un schimb de opinii privind problemele actuale de pe agenda internațională și interacțiunea în formatul Comunității, precum și stabilirea datei și locului desfășurării următoarei ședințe a Consiliului miniștrilor de Externe CSI", a spus Iakubovskaia.

Ce vor discuta președinții la summit

Liderii țărilor CSI vor examina probleme de cooperare în diverse domenii.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon a condamnat decizia Guvernului de a se retrage din Consiliul Electroenergetic al CSI

În special, la ședința Consiliului miniștrilor de Externe va fi discutat unul dintre cele mai importante documente politice. Este vorba de proiectul declarației șefilor de stat ai țărilor CSI cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la adoptarea Declarației universale a drepturilor omului, pe 10 decembrie 1948.

Miniștrii de Externe din țările CSI vor coordona de asemenea proiectul planului privind pregătirile pentru aniversarea a 75 de ani de la Marea Victorie. Ulterior, acest plan va fi prezentat la ședința Consiliului șefilor de stat.

Totodată, este prevăzută aprobat proiectul planului activităților în sfera colaborării umanitare a statelor CSI în 2019 — 2020. Planul include peste 140 de activități.

Șefii de stat ai CSI vor discuta situația geopolitică

Migranți - Sputnik Moldova
Societate
Expert: Milioane de imigranți vor invada în curând Europa și țările CSI

Potrivit vicedirectorului Institutului CSI, Vladimir Jarihin, în cadrul „reuniunii închise, în format restrâns", reprezentanții ministerelor de Externe vor discuta situația politică actuală de pe arena mondială în general și în spațiul eurasiatic în special, informează RIA Novosti.

„Cred că acest lucru va fi legat de situația din Iran, Siria, Ucraina, Afganistan. Sper că vor fi elaborate recomandări comune referitor la modul de comportare a țărilor CSI în toate aceste situații", a menționat politologul.

Potrivit informațiilor RIA Novosti, provenite din surse din cadrul Comitetul Executiv al CSI, cel mai probabil, Ucraina nu va fi reprezentată nici la Consiliului miniștrilor de Externe CSI, nici la summitul din 28 septembrie.

Fluxul de știri
0