Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon a condamnat decizia Guvernului de a se retrage din Consiliul Electroenergetic al CSI

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Retragerea din acest Acord va deveni încă un pas spre crearea unor tensiuni artificiale în relațiile cu Rusia, consideră președintele Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 16 aug — Sputnik. Pe site-ul oficial al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a fost publicatun proiect de hotărâre cu privire la retragerea țării din Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii.

СНГ - Sputnik Moldova
Poisic: CSI nu mai este actuală, există Uniunea Economică Eurasiatică

Adoptând o astfel de hotărâre, Guvernul Republicii Moldova intenționează încă o dată să tensioneze relațiile cu Rusia, a declarat președintele Igor Dodon pentru publicația „Politica segodnea".

„Acest pas urmărește, minimum, două scopuri. Primul este de ordin intern — în ajunul alegerilor parlamentare din 2019 să creeze o atmosferă încordată în societate, să introducă iarăși geopolitica pe ordinea de zi și, făcându-le pe plac unioniștilor, să sporească tensiunile cu Rusia. Al doilea scop este de ordin extern — să le demonstreze „curatorilor" din Occident că Moldova urmează în continuare direcția sigură spre tensionarea relațiilor cu Rusia", a menționat Dodon.

Șeful statului a subliniat că acest pas al Guvernului vine în contradicție cu interesele naționale ale țării: edificarea și menținerea relațiilor de parteneriat reciproc avantajoase atât cu Vestul, cât și cu Estul.

ЛЭП Electricitate, Электричество - Sputnik Moldova
Investiții de milioane în sectorul energetic: Ministerul Economiei oferă detalii

În documentul Guvernului este specificat: „În contextul implementării proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, scopurile și activitățile stabilite în Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii nu sunt relevante și nu corelează cu prioritățile fixate de Moldova la capitolul dezvoltării sistemului electroenergetic".

Consiliul Electroenergetic al CSI a fost constituit în anul 1992 și este un organ interstatal al CSI. Cea mai importantă direcție de activitate a acestuia este crearea unui spațiu juridic al țărilor-membre ale CSI în domeniul electroenergeticii. Membrii Consiliului desfășoară activități coordonate în vederea asigurării stabile și sigure cu energie electrică a fiecărei dintre țări. Din componența Consiliului fac parte șefii departamentelor electroenergetice din țările membre ale Acordului și conducătorii companiilor energetice naționale.

Fluxul de știri
0