Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medic: Tuberculoza este mai cumplită decât SIDA

Abonare
Directorul Institutului Rus de Cercetări Științifice în Domeniul Sănătății, David Melik-Guseinov, a comentat raportul OMS referitor la situația privind tuberculoza.

CHIȘINĂU, 26 — Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit tuberculoza cea mai ucigătoare boală infecțioasă din lume și a îndemnat să fie luate măsuri urgente pentru combaterea acesteia, informează RIA Novosti.

Conform datelor OMS, în pofida eforturilor globale de prevenire a răspândirii maladiei, doar în anul 2017 s-au îmbolnăvit de tuberculoză zece milioane de oameni, iar 1,6 milioane au murit de această boală.

Directorul Institutului Rus de Cercetări Științifice în domeniul sănătății, David Melik-Guseinov, a vorbit pentru Sputnik despre gravitatea acestei probleme.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova dispar medicii care tratează bolnavii de tuberculoză

„Tuberculoza este, într-adevăr, cea mai cumplită boală, deoarece are foarte multe forme rezistente, iar antibioticele moderne sunt de foarte multe ori ineficiente pentru tratament. Problema constă nu atât în îmbunătățirea tratamentului, deși acest lucru este la fel de important, cât în profilaxia care să combată răspândirea tuberculozei. Acest lucru presupune și condiții adecvate de trai pentru bolnavii de tuberculoză, și alimentația, și aerul curat, și procedurile medicale de profilaxie", a spus expertul.

Acesta a menționat că tuberculoza este mai îngrozitoare decât bolile pe care oamenii s-au obișnuit să le considere cele mai teribile.

„Desigur, farmacologia nu stă pe loc, sunt descoperite noi și noi medicamente. Însă tuberculoza este o astfel de maladie încât, indiferent de tipul de antibiotic, de cele mai multe ori ea nu se pretează tratamentului, deoarece bacteriile se adaptează la acțiunea acestor antibiotici. Faptul că fiecare al patrulea om de pe planetă suferă de tuberculoză face ca această boală să fie mai strașnică decât SIDA sau cancerul, dacă vorbim de amploarea răspândirii. Aceasta este o provocare serioasă pentru omenire în secolul XXI", a rezumat Guseinov.

Fluxul de știri
0