Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova dispar medicii care tratează bolnavii de tuberculoză

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
În prezent, în toată țara există doar 91 de medici ftiziologi, iar în nouă raioane din Republica Moldova aceștia lipsesc cu desăvârșire.

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. În curând, în Moldova nu vor exista medici care să trateze bolnavii de tuberculoză. În prezent, în toată republica sunt doar 91 de ftiziologi. În raioanele Rezina, Taraclia, Briceni, Cahul, Drochia, Florești, Ungheni, Telenești și Soroca acești specialiștii lipsesc cu desăvârșire. Informația a fost prezentată de secretarul de stat Aliona Serbulenco în cadrul audierilor publice ”Mobilizare globală și angajamentele în domeniul combaterii tuberculozei. Abordări multisectoriale de redresare a situației în Republica Moldova”, care s-au desfășurat în Parlament. 

Potrivit lui Serbulenco, din cei 91 de medici ftiziologi din țară, 44 la sută sunt de vârstă pensionară. 

Анатолий Сидоренко - Sputnik Moldova
Savanții moldoveni au făcut un salt colosal în tratamentul tuberculozei

”Aceasta este cea mai mare provocare pentru noi. Da, acest serviciu este unul neatractiv chiar dacă medicii din acest domeniu beneficiază de anumite privilegii pentru riscurile la care se supun. Salariul acestor medici variază între 5 mii și 8 mii de lei”, a declarat secretarul de stat. 

Serbulenco susține că în ciuda tuturor înlesnirilor pe care le acordă statul pentru medicii care tratează bolnavii de tuberculoză, domeniul continuă să fie unul neatractiv pentru viitorii medici.

”Oricum este unul neatractiv din punct de vedere al arderii profesionale, tinerii specialiștii nu vor să meargă în acest serviciu”, a menționat secretarul de stat. 

În toată lumea, la 24 martie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. 

Fluxul de știri
0