Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertizarea ministerului Agriculturii: Pericol de moarte

© Sputnik / Мирослав Ротарьбочки вино день города vin butoi ziua orasului
бочки вино день города vin butoi ziua orasului - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vin cu un avertisment.

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îi atenționează pe gospodarii care produc vin în condiții de casă că în procesul fermentării mustului sau boștinei în aer se elimină un volum mare de dioxid de carbon care prezintă pericol pentru sănătatea și viața oamenilor.

Вино - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mamă şi fiu, intoxicaţi cu dioxid de carbon

CO2 este un compus chimic incolor, nu are miros, doar un gust înțepător asemenea apei carbogazoase proaspete. De asemenea, gazul menționat este mai greu decât alte gaze din aer și se acumulează în concentraţii nocive în stratul inferior al beciurilor, subsolurilor şi a altor încăperi închise, în care se produce fermentarea.

Fiind o substanță toxică, dioxidul de carbon pătrunde în organismul omului prin căile respiratorii şi poate provoca dureri de cap, grețuri cu sau fără vomă, amețeală, tulburări de vedere, greutate în respirație, iar când CO2 este în concentrație mare în aer, inhalat provoacă pierderea cunoștinței în câteva minute și chiar decesul.

În acest context, Ministerul recomandă ca fermentarea să se efectueze doar în încăperi bine ventilate.

Vinhøst på Krim - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Recomandările experţilor în cazul intoxicării cu dioxid de carbon

Să nu vă aflați mult timp în încăperile unde are loc procesul de fermentare a mustului. Să nu admiteți accesul în spațiile de fermentare a minorilor, femeilor însărcinate, bolnavilor şi a oamenilor în etate. Să anunțați membri familiei atunci când intră în încăperile în care are loc fermentarea vinului.

Totodată, recomandăm, insistent, să verificați în prealabil concentraţia CO2 prin metode tradiţionale: cu ajutorul unei prăjini ce are în capăt o lumânare sau un chibrit aprins. La insuficiența de oxigen, acestea se vor stinge. De asemenea, în cazul în care concentraţia oxigenului în aerului încăperilor este scăzută (lumânarea sau chibritul nu vor arde), urmează rapid să părăsiţi încăperile respective şi să asiguraţi aerisirea acestora.

O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinţei este scoasă din mediul toxic şi dusă la aer curat.

Vă îndemnăm să fiţi atenţi, precauţi şi vigilenţi, pentru a nu pune în pericol sănătatea şi viaţa dumneavoastră şi a celor apropiaţi. În situații imprevizibile vă recomandăm să telefonați pentru ajutor la 112.

Fluxul de știri
0