Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liubimov: A venit timpul ca în Moldova să fie creat un proiect european cu bani rusești

CC0 / Pixabay / rawpixel / Офис
Офис - Sputnik Moldova
Abonare
Cunoscutul jurnalist rus, președintele telecompaniei „VID”, Aleksandr Liubimov, spune de ce Moldova poate deveni o platformă a investitorilor ruși pentru crearea unor ramuri industriale a cărei producție să fie solicitată în Europa.

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. Aleksandr Liubimov a participat la Forumul Economic Moldo-Rus care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 20 — 22 septembrie. În interviul acordat postului de radio Sputnik Moldova, jurnalistul a menționat că disensiunile geopolitice nu permit ca în fostele republici sovietice să se dezvolte proiectele europene de succes cu participarea capitalului rusesc. În acest sens, Moldova prezintă un mare interes pentru investiții.

„În ceea ce privește businessul, este clar că moldovenii au nevoie de investițiile rusești, de piața rusă, iar rușii au nevoie de o platformă formidabilă în centrul Europei pentru a se deplasa mai departe, de expansiunea mărfurilor și produselor în Europa prin intermediul Moldovei. De exemplu, în Italia, unde există o numeroasă diasporă moldovenească. În acest caz avantajul este reciproc", a menționat jurnalistul.

Fără îndoială, în asemenea condiții pentru investitorii ruși sunt importante garanțiile din partea statului precum că și pe viitor ei vor rămâne parteneri importanți ai Moldovei. Deocamdată, spune Liubimov, situația politică din Moldova nu prea este stabilă. Însă, mai devreme sau mai târziu, elitele politice trebuie să ajungă să înțeleagă că interesele țării nu trebuie să se concentreze pe anumiți poli geopolitici.

Андрей Назаров - Sputnik Moldova
Forumul Economic Moldo-Rus: Iată care este "arma secretă" a Republicii Moldova

„Societatea moldovenească a făcut un salt colosal și în privința culturii politice, și în privința capacității de negociere. Iar acest proces va evolua. Treptat, elitele vor conștientiza că interesele naționale de stat ale Moldovei nu se află nici în Rusia, nici la Bruxelles, nici la Washington. Odată ce te dai cuiva, îți pierzi suveranitatea, cultura, modul de viață. Deoarece, din punctul de vedere al piețelor globale, Moldova nu este un concurent, ea reprezintă o variantă ideală de a crea aici un proiect european de succes", a menționat Liubimov.

Forumul Economic Moldo-Rus reprezintă un eveniment de afaceri internațional și a avut drept scop examinarea problemelor actuale ce țin de dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre cele două țări. Organizatorul Forumului a fost Consiliul Economic Moldo-Rus. Evenimentul s-a desfășurat sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu suportul organizațiilor din Rusia „Delovaia Rossia", „Opora Rossii", al Camerei de Comerț și Industrie a

Federației Ruse, Asociației Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, Agenției Inițiativelor Strategice.

La lucrările Forumului au participat peste 500 de persoane, inclusiv politicieni și „ași" ai mediului de afaceri din Rusia, Moldova și țările participante la Uniunea Economică Eurasiatică.

Fluxul de știri
0