Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția amintește care este urma de frânare pe timp de ploaie, zăpadă și gheață

© Facebook / INPZăpadă pe carosabil în nordul ţării
Zăpadă pe carosabil în nordul ţării - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru că de marți vine vremea rea, fiind posibile noaptea și înghețuri, Inspectoratul Național de Patrulare reamintește care este urma de frânare pe timp de ploaie, zăpadă și gheață.

CHIŞINĂU, 23 sept — Sputnik. Inspectoratul Național de Patrulare publică pe pagina sa de Facebook o infografică în care indică distanța optimă de frânare în funcție de starea carosabilului.

Înghețuri - Sputnik Moldova
Prognoza meteo: Gata cu vremea bună - noaptea sunt posibile înghețuri

Potrivit acestei infografice, atunci când șoseaua este uscată și automobilul de deplasează cu 50 de kilometri pe oră, urma de frânare este de doar 20 de metri. Adică, după ce șoferul a frânat brusc, automobilul mia face 20 de metri și se oprește.

Dacă automobilul se deplasează cu aceeași viteză, dar pe o șosea umedă, atunci urma de frânar este de 35 de metri.

Dar dacă pe asfalt s-a depus zăpadă, urma de frânar este de tocmai 70 de meri.

Și, atenție!, dacă șoseaua este acoperită cu gheață atunci după frânare automobilul se va ori la o distanță de tocmai 140 de metri.

Tot în aceeași infografică inspectoratul Național de Poliție arată și care este cea mai indicată culoare a vestimentației pietonul ca să fie mai ușor observat de șofer.

Astfel, dacă pietonul este îmbrăcat în haine negre, el este practic invizibil pentru șofer și șansa ca să ajungă sub roțile mașinii este foarte mare. Cel mai vizibil este pietonul care a îmbrăcat haine ce au stofă reflectorizantă, el putând fi observat tocmai de la 130 de metri.

Fluxul de știri
0