Miliarde în joc: De ce SUA acutizează războiul comercial cu China

© AP Photo / Ng Han Guan, PoolDrapeaux de la Chine et des USA
Drapeaux de la Chine et des USA - Sputnik Moldova
Abonare
În comunicatul difuzat de Casa Albă se spune că, începând cu 1 ianuarie 2019, taxele la mărfurile importate din China ar putea crește cu până la 25%.

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. Donald Trump a anunțat că va impune taxe vamale de 10% pentru mărfurile importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Decizia va intra în vigoare pe 24 septembrie și va rămâne valabilă până la sfârșitul anului, informează RIA Novosti.

„Astăzi, după șapte săptămâni de la anunțul făcut în public (cu privire la intenția de a impune taxe de import — n. red.), după audieri și oferirea posibilităților largi pentru comentarii, am dispus reprezentantului Statelor Unite să continue extinderea listei taxelor suplimentare pentru importurile din China", se spune în declarația difuzată de Casa Albă.

De la 1 ianuarie tarifele vor crește până la 25%, a adăugat administrația lui Trump.

Totodată, liderul american nu exclude și un al treilea val de taxe impuse asupra mărfurilor chineze, în valoare de circa 267 miliarde de dolari, dacă Beijingul va lua măsuri de răspuns.

Yuanes y dólares - Sputnik Moldova
Război comercial: Ultimatum pentru SUA

Anterior, „Wall Street Journal", referindu-se la surse competente, a comunicat că, în cazul în care vor fi impuse noi taxe vamale, China ar putea să renunțe la participarea în noua rundă de negocieri comerciale cu SUA. Această informație a fost confirmată de sursa publicației „South China Morning Post".

Războaie comercial

La începutul lunii aprilie, Statele Unite ale Americii au publicat o listă de 1,3 mii de mărfuri chinezești asupra cărora urmau să fie impuse taxe, ca reacție la încălcarea de către China a drepturilor intelectuale asupra produselor americane. Consiliul de Stat al Chinei, la rândul său, a adoptat o decizie cu privire la introducerea taxelor vamale în valoare de 25% pentru 106 denumiri de mărfuri importate din SUA.

În luna mai, părțile au convenit că nu vor duce un război comercial și că vor înceta să-și impună reciproc taxe vamale. Însă ulterior s-a constatat că cele două țări așa și nu au reușit să ajungă la o înțelegere, iar Washingtonul a anunțat taxe noi.

La mijlocul lunii iunie, SUA au introdus taxe vamale de 25% pentru mărfurile importate din China, fapt care a afectat aproximativ a zecea parte din importurile chinezești în SUA în sumaă de 50 de miliarde de dolari. China a reacționat prin măsuri simetrice și a introdus taxe de 25% pentru 659 de denumiri de mărfuri importate din SUA, tot în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Pe data de șase iulie s-a produs un nou schimb de restricții: a început aplicarea taxelor vamale stabilite de Beijing pentru 545 denumiri de mărfuri, în sumă de 34 miliarde de dolari, acest lucru fiind, de asemenea, un răspuns la pașii analogici întreprinși de SUA.

În luna august SUA au introdus taxa de 25% pentru importul mărfurilor din China în valoare de 16 miliarde de dolari. Beijingul a răspuns imediat.

Fluxul de știri
0