Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sursă: În ce condiții va putea fi sancționată Ungaria

© AP Photo / Darko VojinovicViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova
Abonare
O sursă din cadrul Consiliului UE a explicat în ce condiții ar putea fi suspendat dreptul de vot al Ungariei.

CHIȘINĂU, 15 sept — Sputnik. Ungaria ar putea fi supusă unor măsuri disciplinare în cazul în care un astfel de demers va fi susținut de cel puțin două treimi din voturile Consiliului UE, însă pentru a pune această problemă pe ordinea de zi este nevoie de acceptul tuturor statelor-membre ale UE, a comunicat agenției RIA Novosti o sursă din cadrul Consiliului European.

флаг Евросоюза - Sputnik Moldova
Declarație: Uniunea Europeană, vulnerabilă în fața unor sancțiuni economice

Miercuri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care îndeamnă Consiliul European să adopte măsuri disciplinare împotriva Ungariei din cauza încălcării de către această țară a normelor europene și principiilor statului de drept. E vorba de lansarea unei proceduri care ar putea duce la lipsirea Ungariei de dreptul la vot în Consiliul UE, conform articolului 7 al tratatului Uniunii.

"Etapa finală a procedurii, conform articolului 7, este votarea pentru suspendarea dreptului la vot al țării, pentru care este necesară o majoritate calificată (55 sută din statele-membre ale UE, cu excepția Ungariei, care ar reprezenta 65 la sută din populația comunității n.r.)". Însă pentru a ajunge la această etapă, Consiliul UE trebuie să ia o decizie în unanimitate, a declarat sursa citată.

În opinia observatorilor, obținerea unei astfel de unanimități este imposibilă, pentru că Polonia intenționează să se opună. În decembrie 2017, Comisia Europeană a lansat în raport cu această țară o procedură care s-ar putea finaliza cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE.

Fluxul de știri
0