Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fenomene îngrijorătoare: Nouă cicloane, formate concomitent pe Terra

© AFP 2024 / Lionel CHAMOISEAUУраган Ирма надвигается на пляж на острове Сен-Мартен в Карибском море. 5 сентября 2017
Ураган Ирма надвигается на пляж на острове Сен-Мартен в Карибском море. 5 сентября 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Uraganul Florence, care a ucis deja cinci persoane în SUA, nu este singurul fenomen care provoacă îngrijorare - alte opt alte cicloane s-au format în acest timp pe glob.

CHIȘINĂU, 15 sept — Sputnik. Uraganul Florence a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite — cinci persoane au fost ucise, inclusiv un copil, în jur de 750 de locuințe au rămas fără curent electric, sute de oameni au fost blocați în case. Chiar dacă a fost retrogradată la nivelul de furtună tropicală, Florence va mai face probleme timp de câteva zile, scrie digi24.

Шторм на Черном море у поселка Приморский под Феодосией - Sputnik Moldova
Furtună extrem de violentă în SUA - mai multe persoane și-au pierdut viața

Însă acesta nu este singurul fenomen extrem care trezește îngrijorare. Milioane de oameni din Filipine şi din Asia de Sud-Est sunt ameninţați de cel mai mare taifun care s-a format în acest an. Taifunul Mangkut a venit spre Filipine cu rafale de vânt care atingeau și 320 de km/h. Super-furtuna, cu un diametru de 900 de km, a lovit țărmul Filipinelor sâmbătă dimineața și imediat și-a diminuat din intensitate. Acum, furtuna echivalentă cu un uragan de categorie 4 se îndreaptă către China.

Potrivit sursei, în afară de Florence, alte opt alte cicloane s-au format în acest timp pe glob. Este oare acesta un motiv de îngrijorare?

Grégory Langlet, specialist în previziuni meteo, spune că fenomenul nu este totuși o raritate. Totul depinde, de fapt, de intensitatea acestor perturbări.

„Nouă fenomene tropicale simultane nu este un fapt excepțional. Dar dacă am avea nouă uragane de categorie 4 sau 5 (cele mai puternice), atunci am putea avea motive de îngrijorare", spune specialistul. În plus, nu toate aceste cicloane vor apuca să atingă pământul.

Cele mai puternice dintre ele sunt Florence și Mangkut. În afara rafalelor puternice de vânt, ele vor aduce și cantități enorme de apă, fiind de așteptat inundații grave.

Серфинг на Камчатке - Sputnik Moldova
Meteorologii au stabilit când în Moldova au loc cele mai periculoase fenomene extreme

De menționat că și Europa ar putea fi afectată de astfel de fenomene. Uraganul Helene, care s-a format în Atlantic, se îndreaptă către Europa. El se va face simțit în insulele britanice miercurea sau joia viitoare, când Irlanda și Anglia se vor confrunta cu rafale puternice de vânt. De asemenea, furtuna va provoca împingerea unui aer tropical peste Franța, care va resimți temperaturi de peste 30 de grade, cu 10 grade mai ridicate decât normalul în această perioadă.

Dacă aceste fenomene tropicale nu sunt îngrijorătoare, existența lor este totuși alarmantă. În acest an, de pildă, Atlanticul și Pacificul sunt active în același timp în ceea ce privește formarea cicloanelor, deși în mod obișnuit exista un decalaj de trei-patru luni între ele. Motivul? Apele lor sunt deosebit de calde, ceea ce duce la generarea unor fenomene mai intense.

Explicația cea mai logică este, fără a fi o surpriză, încălzirea climatică. În ultimii 30 de ani, fenomenele au devenit din ce în ce mai extreme din cauza încălzirii.

Fluxul de știri
0