Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Meteorologii au stabilit când în Moldova au loc cele mai periculoase fenomene extreme

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaСерфинг на Камчатке
Серфинг на Камчатке - Sputnik Moldova
Abonare
Timp de doi ani consecutiv, în luna aprilie s-au înregistrat temperaturi anormale.

CHIȘINĂU, 10 mai — Sputnik. În ultimii doi ani, în luna aprilie s-au înregistrat fenomene meteo extreme în țara noastră. Anul trecut a nins abundent în toată țara. Atunci zeci de arbori și arbuști s-au prăbușit, sute de localități au rămas fără energie electrică din cauza firelor de înaltă tensiune care au cedat.

Мальчик спасается от жары в фонтане Брюсселя - Sputnik Moldova
Prognoză meteo alarmantă pentru vară! Ce spun specialiștii

În seara zilei de 20 aprilie 2017 la Chișinău a fost anunțată stare excepțională, iar a doua zi stare de urgență. Atunci reprezentanții administrației publice locale au îndemnat locuitorii Capitalei să rămână acasă întrucât deplasarea pe străzi prezenta un pericol pentru viața acestora.

Dacă anul trecut în luna aprilie eram nevoiți să îndurăm temperaturi cu minus, în acest an luna aprilie a fost cea mai caldă de când se fac măsurători în Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, s-a înregistrat temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului și deficit de precipitații.

Cel mai cald a fost, luna trecută, în sudul țării. Mercurul din termometre s-a ridicat până la 30 de grade Celsius. Acest fenomen are loc o dată la 20 de ani. Temperatura medie lunară a fost cu aproape 6 grade mai ridicată față de valorile normale și a constituit 15 grade Сelsius, lucru care s-a întâmplat în urmă cu trei decenii.

De asemenea, mai mult de zece zile din aprilie s-au înregistrat maxime de 25 de grade. Din cauza acestor temperaturi anormale perioadei de vegetație a început cu două săptămâni mai devreme.
Lipsa precipitațiilor și canicula care s-a instalat încă din primăvară a stopat creșterea culturilor de toamnă și a celor de primăvară.

Fluxul de știri
0