Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenționare din partea BNM: Iată cine riscă să-și piardă banii

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei a venit cu o atenționare importantă pentru public în ceea ce privește utilizarea așa-zisei monedei virtuale și potențialele riscuri pe care le comportă.

CHIȘINĂU, 15 sept — Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu o clarificare a poziției privind reglementarea și autorizarea monedei virtuale, precizând că investitorii în aceste active riscă să rămână fără mijloacele investite.

Серджиу Чокля Президент НБМ - Sputnik Moldova
Șeful BNM ne spune cum să evităm capcanele când luăm un credit de la bancă

Instituția menționează într-un comunicat că, urmare a unor informații recente difuzate în presă, "se creează percepții confuze și incorecte precum că utilizarea și tranzacționarea așa-ziselor „monede virtuale" ar avea loc sub aria de atribuții a BNM sau cu permisiunea acesteia".

În context, Banca Națională subliniază că nu a acordat nicio autorizație în acest sens, iar scrisorile sale nu pot fi tratate drept permisiuni pentru punerea în aplicare a inițiativelor sau a produselor de investiții legate de crearea unei platforme de tranzacționare cu așa-numita „monedă virtuală".

"Prin urmare, Banca Națională reiterează opiniile expuse anterior referitoare la așa-numitele „monede virtuale" și informează că acestea nu sunt monede în sensul comun al termenului, ci reprezintă active virtuale fără acoperire reală și garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorității monetare și de rambursare a acesteia", precizează BNM în comunicat.

Astfel, așa-numitele monedele virtuale prezintă potențiale riscuri pentru investitori legate de volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, lipsa reglementării și a supravegherii tranzacțiilor, precum și riscul implicărilor în operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului. Prin urmare, criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, fără nicio garanție sau protecție a acestora.

Fluxul de știri
0