Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

85% din vinurile produse în Moldova ajung pe piețele internaționale

© Sputnik / Rodion ProcaGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Abonare
Vinurile moldovenești sunt exportate în 63 de țări ale lumii, iar cele mai multe sticle ajung în Polonia, România, Cehia, Federația Rusă și China.
85% din vinurile produse în Moldova ajung pe piețele internaționale

Vinurile moldovenești se fac tot mai cunoscute pe piețele internaționale. Potrivit directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, 85% din vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate. 

”Dacă luăm cantitatea de vin exportată raportată la cantitatea de vin produsă, noi ocupăm primul loc în lume. 85% din vinurile noastre merg la export. Avem o activitate intensă la export”, a declarat Gheorghe Arpentin în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei" de la Radio Sputnik Moldova.

Vinurile moldovenești sunt exportate în 63 de țări ale lumii, iar cele mai multe sticle ajung în Polonia (15%), România (13%), Cehia (13%), Federația Rusă (12%) și China (10%).

Cert este că cea de-a III-a Conferință Mondială a Turismului Vitivinicol, care va fi găzguită de țara noastră în perioada 6-7 septembrie va da un plus de valoare vinului autohton.

”Vinul este o carte de vizită pentru Moldova și turismul vitivinicol este o oportunitate pentru a valorifica notorietatea vinului moldovenesc, pentru a crește imaginea lui”, adaugă Gheorghe Arpentin.

Mihai Druță - Sputnik Moldova
Vrei să beneficiezi de aroma maximă a unui vin? La ce temperatură trebuie să-l servești

Potrivit directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, sectorul vitivinicol are un rol important atât la formarea Produsului Intern Brut al țării, cât și la menținerea în viață a satelor Moldovei.

„Mi se pare că noi suntem unicii în lume care crează locuri de muncă în mediul rural prin industria vitiviniculă. Imaginati-vă că mâine dispar podgoriile vitivinicole — satele noastre ar muri. În Bazinul Mării Negre, Moldova este a treia putere vitivinicolă, după suprafețele de viță de vie și după cantitatea de vin pe care o produce. Totodată, industria vitivinicolă este o mașină pentru export. Industria vitivinicolă contribuie la formarea Produsului Intern Brut cu 3%", conchide Gheorghe Arpentin.

Amintim că, pe 6 și 7 septembrie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a III-a Conferințe Mondiale a Turismului Vitivinicol. O premieră pentru țara noastră. La eveniment vor participa 200 de reprezentanți ai turismului vitivinicol din peste 60 de țări, jurnaliști și bloggeri străini, dar și oficiali și producători de vinuri autohtoni.

Responsabili de organizarea Conferinței sunt Agenția de Investiții din Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0