Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu toți angajații din Moldova vor să renunțe la carnetele de muncă

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка Carnet de muncă
Трудовая книжка Carnet de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
La data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova vor fi anulate toate carnetele de muncă.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că nu toţi agenţii economici din Moldova s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului de prezentare în termenele stabilite a carnetelor de muncă.

CNAS organizează procesul de scanare a informaţiilor din carnetele de muncă aferente perioadelor de până la 1 ianuarie 1999. 

CNAS a publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova graficul de prezentare a carnetelor de muncă pentru scanare a fiecărui plătitor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat care are calitatea de angajator. La etapa actuală CNAS constată că nu toţi agenţii economici s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului de prezentare în termenele stabilite a carnetelor de muncă.

Люди в городе остановка - Sputnik Moldova
Societate
Începe procedura de lichidare a carnetelor de muncă

Plătitorii de contribuţii sunt atenţionaţi că în, cazul în care persoanele angajate la moment în cadrul entităţii economice nu au activat în câmpul muncii până la 1 ianuarie 1999, este necesar ca angajatorul să anunţe în scris Casa teritorială unde este înregistrat în calitate de plătitor de contribuţii despre lipsa carnetelor de muncă pasibile scanării.

Începând cu 1 iunie, specialiștii Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale scanează informația din carnetele de muncă prezentate de către: angajatori, persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi în prezent nu au statut de angajat, dar dețin carnete de muncă sau de către persoanele fizice care nu sunt beneficiare de pensii.

La data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova se anulează toate carnetele de muncă. Deputații de la Chișinău au votat, în iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost introduse modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

Fluxul de știri
0