Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe procedura de lichidare a carnetelor de muncă

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе остановка
Люди в городе остановка - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova vor fi anulate toate carnetele de muncă.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a început procedura de scanare a informației din carnetele de muncă. Acest proces trebuie să se încheie până la 15 decembrie și se face în scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999.

Până la 15 decembrie 2018, CNAS va scana informația din carnetele de muncă prezentate de către angajatori, de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi în prezent nu au statut de angajat, dar dețin carnete de muncă sau de către persoanele fizice care nu sunt beneficiare de pensii. Această hotărâre de Guvern, elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vine să completeze Legea care prevede anularea, de la 1 ianuarie 2019, a carnetelor de muncă.

Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vor fi sau nu lichidate Carnetele de muncă, ce au decis deputații moldoveni

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

La data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova se anulează toate carnetele de muncă. Deputații de la Chișinău au votat, în iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost introduse modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

Fluxul de știri
0