Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când vor avea loc alegerile bașcanului Găgăuziei

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus din ce cauză conducerea autonomiei trebuie să fie aleasă până la începutul primăverii anului viitor și a făcut o propunere privind data alegerilor.

CHIȘINĂU, 10 sept — Sputnik. Bașcanul (guvernatorul) Găgăuziei, Irina Vlah, a propus ca alegerile administrației autonomiei să se desfășoare pe 17 februarie 2019. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing luni, 10 septembrie.

Dumitru Constantinov, Preşedintele Adunării Populare a autonomiei găgăuze - Sputnik Moldova
Societate
Fost mare demnitar din autonomia găgăuză, reținut de poliție

La începutul anului 2019, în autonomia Găgăuză, ca și în toată țara, va demara campania electorală, dat fiind faptul că pe 24 februarie în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare, iar în Găgăuzia, tot în 2019, urmează să aibă loc alegerile bașcanului acestei autonomii.

"Codul Electoral în vigoare al autonomiei găgăuze permite desfășurarea alegerilor bașcanului chiar și în a doua jumătate a anului viitor, însă eu consider că acest lucru este extrem de irațional… Alegerile în Găgăuzia trebuie să aibă loc la timp. Sunt categoric împotriva tărăgănării desfășurării alegerilor în autonomia noastră", a declarat Vlah.

Potrivit acesteia, este în interesul locuitorilor autonomiei ca aceștia să participe concomitent la alegerile parlamentare ale Republicii Moldova și la alegerile bașcanului Găgăuziei.

„Deja la începutul primăverii, bașcanul, care va fi ales pentru următorii patru ani, își va începe activitatea cu noua majoritate parlamentară și cu noul Guvern", a specificat Vlah.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Noi împuterniciri pentru autonomia găgăuză

Aceasta a menționat că un argument substanțial în favoarea desfășurării alegerilor în una și aceeași perioadă este executarea bugetului autonomiei și implementarea programelor și proiectelor internaționale pe teritoriul Găgăuziei.

„Reieșind din argumentele menționate, consider că este rațional să le propun deputaților Adunării Populare a Găgăuziei să numească ziua de 17 februarie 2019 ca dată a alegerilor bașcanului. Anume această dată va permite ca să fie continuată dezvoltarea socioeconomică a autonomiei și menținerea stabilității în regiune", a spus bașcanul, adăugând că va înregistra această inițiativă legislativă în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Alegerile anterioare pentru postul de bașcan al UTA Găgăuzia au avut loc pe data de 22 martie 2015.

Cea care a câștigat alegerile a fost Irina Vlah. Aceasta a depus jurământul pe 15 aprilie 2015.

Fluxul de știri
0