Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ordin de sus: Când va fi reorganizată Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

© Sputnik / Мирослав РотарьИнформационный центр рынка труда
Информационный центр рынка труда - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va fi reorganizată - anunțul făcut de autorități.

CHIȘINĂU, 9 sept — Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat conceptul de reformare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care a fost elaborat cu sprijinul experților europeni.

Potrivit premierului Pavel Filip domeniul ocupării forței de muncă a moștenit o abordare învechită și consideră că Agenția este o ”structură inertă”.

”Domeniul ocupării forței de muncă a moștenit o abordare sovietică, învechită, mai mult mecanică, unde nu prevede altceva decât o evidență pasivă a șomerilor și plata ajutorului de șomaj. Nu am văzut o viziune clară de dezvoltare. Am constatat cu toții că este o structură inertă”, a declarat Filip, accentuând importanța reformării Agenției, urmează să intre în vigoare peste 6 luni. Până atunci urmează să fie elaborată și aprobată noua structură și Regulamentul Agenției.

Mircea Buga - Sputnik Moldova
Reforma spitalelor nu se va produce nici anul acesta

Potrivit proiectului, urmează să fie redus numărul funcțiilor de conducere, iar structurile teritoriale să pună accent pe sporirea calității serciciilor prestate cetățenilor și diversificarea acțiunilor de ocupare a forței de muncă.

Totodată, Observatorul Pieței Muncii va deveni entitate separată care va monitoriza piața muncii la nivel național, inclusiv companiile private.

În procesul de elaborare a conceptului, autorii au ținut cont de ”randamentul scăzut al activității, decalajul mare dintre cerere și ofertă pe piața muncii, un nivel slab al pregătirii forței de muncă și fluctuația masivă a personalului”.

Propunere șocantă a Guvernului care va umple Moldova cu muncitori străini>>>

În prezent, în cadrul ANOFM activează 335 de angajați și această structură include 35 de structuri teritoriale descentralizate.

Fluxul de știri
0