Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reforma spitalelor nu se va produce nici anul acesta

© Sputnik / OsmatescoMircea Buga
Mircea Buga - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul Concepției reformei spitalelor în Republica Moldova urmează să fie implementat într-un viitor previzibil. Despre acest fapt a anunțat consilierul premierului pe probleme sociale Mircea Buga.
Reforma spitalelor nu se va produce nici anul acesta

Mircea Buga a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre mai multe tentative de a reforma sistemul spitalicesc din Moldova pe parcursul ultimilor 20 de ani. Buga a declarat că au fost create și studii de fezabilitate, dar nu s-a ajuns la un concept bine determinat al modului în care ar trebui să arate reforma spitalicească.

Consilierul premierului a precizat că nu vorbim la ora actuală despre lichidarea spitalelor. Este vorba de acordarea unor servicii de calitate pe diverse nivele. La primul nivel ar putea fi acordat un spectru de servicii, la nivel regional — servicii mai complexe și să există spitale la nivel terțiar, cum sunt cele din Chișinău și Bălți, care ar deservi un teritoriu mult mai mare. În aceste spitale pacienții ar avea acces la servicii medicale complicate, care apriori nu ar putea fi prestate în teritoriu.

"De aceea, această etapizare în cadrul reformei, sau, dacă vreți, separarea unor servicii, ar fi în beneficiul pacienților și ar crea un confort mai mare pentru aceștia", a mai spus  Buga.

Un alt element important în contextul reformei sistemului de spitale este și modernizarea parcului de ambulanțe, proces care a și început, a precizat consilierul premierului.

Unul dintre proiectele reformei presupunea instituirea unui spital universitar, a patru spitale centrale, 11 spitale regionale sub un management comun cu spitalele locale din zona respectivă şi trei spitale specializate. Potrivit conceptului de reformare, spitalele urmau să fie împărțite în zece zone care ar trebui să se afle la o distanță maximă de cel mult 70 de kilometri unele de altele.

Totodată, regiunile spitaliceşti nu vor fi strict delimitate de hotarele teritorial-administrative actuale. Fluxul urgențelor și pacienţilor acuţi ar urma să fie redirecţionat către spitalele regionale sau centrale, iar fluxul de pacienţi cronici către filialele locale ale spitalelor regionale.

Autor Eduard Maciac

Fluxul de știri
0