Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu și Pavel Filip cer explicații cu privire la expulzarea celor șapte turci

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип и Андриан Канду
Павел Филип и Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip au cerut reprezentanților SIS să vină cu explicații referitor la expulzarea celor șapte turci de pe teritoriul țării noastre.

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul privat, în care își făceau studiile cei 7 cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova. 

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
Acțiune de amploare SIS - securitatea națională a fost pusă în pericol

În același timp, Guvernul a cerut Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, pentru a putea face o analiză obiectivă a situației care a generat decizia de declarare a persoanelor respective ca indezirabile.

La fel ca și în cazul altor cetățeni străini expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, Guvernul dorește să se asigure că procedurile legale au fost respectate întocmai și decizia respectivă este bine argumentată.

În același timp, președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini. Andrian Candu a subliniat importanța controlului parlamentar în acest caz din perspectiva respectării drepturilor omului și normelor naționale și internaționale.

Cătușe - Sputnik Moldova
Societate
Trei cetățeni străini, expulzați din Moldova. Ce au făcut aceștia în țara noastră

El a cerut conducerii comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de Eugen Carpov și subcomisiei pentru control parlamentar asupra Serviciului Informație și Securitate să organizeze audieri cu invitarea conducerii SIS.

De asemenea, președintele Parlamentului a cerut analiza materialelor și informațiilor cu privire la expulzarea cetatenilor turci și anunțarea rezultatelor audierilor pentru a asigura controlul public asupra acestui subiect.

Conform informației SIS, șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate în prealabil, au fost făcute evaluări minuțioase, iar deciziile luate au avut ca scop asigurarea securității naţionale.

Fluxul de știri
0