Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Specialiștii, în alertă: Nu lăsați copiii să facă asta! E îngrozitor ce ar putea păți

Abonare
Specialiștii bat alarma: Parlamentul trebuie să modifice urgent legislația pentru a preveni pericolul care îi paște pe copii în timp ce navighează pe Internet fără a fi supravegheați de părinți - detalii.

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik. Furnizorii de servicii Internet vor oferi utilizatorilor posibilitatea instalării unor aplicaţii capabile să filtreze conţinutul care ar putea avea impact negativ asupra copiilor. Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare a legislației în acest domeniu.

Specialiștii din cadrul Centrului de Investigații și Consultanță ”SocioPolis” au realizat un studiu la sfârșitul anului 2017 care scoate în evidență mai multe pericole cu care se confruntă copii în timp ce navighează pe Internet. Datele cercetării arată că fiecare al 5-lea copil, cu vârsta de 12-15 ani, i-a fost spar contul de pe rețelele de socializare. Peste 16 la sută dintre copii au vizualizat involuntar conținut cu caracter sexual. Specialiștii sunt alarmați de faptul că fiecare al 10-lea copil dintre cei chestionați au transmis poze personale persoanelor cu care au făcut cunoștință doar pe internet de la care au urmat propuneri indecente. Mai multe detalii puteți citi în nota informativă publicată pe pagina oficială a Legislativului.

Potrivit documentului, în meniul principal al paginilor web oficiale ale prestatorilor va fi inclus un compartiment dedicat informaţiilor privind siguranţa pe Internet. Astfel, autorii speră că va fi instituit mecanismul controlului parental asupra conținutului pe care il vizualizează copiii.

Julia Sandu și Karmella - Sputnik Moldova
Cele mai bune voci de copii, la Festivalul Internațional de muzică ușoară "Volare"

”În prezent, compania Moldcell deja oferă utilizatorilor săi acces la serviciul Safe Kids, dezvoltat în parteneriat cu Kaspersky, iar Moldtelecom — serviciul Safe Web, în parteneriat cu Norton/Symantec”, informează serviciul de presă al Parlamentului.

Instituția precizează că în statele Uniunii Europene, furnizorii de servicii Internet oferă, la cererea utilizatorului, aplicaţii software de filtrare a conţinutului web cu impact negativ asupra copiilor, create de companii specializate în domeniu, și care pot fi descărcate şi instalate pe diferite tipuri de dispozitive.

Fluxul de știri
0