Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a adoptat mai multe decizii care-i vizează pe profesorii și elevii din Moldova

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaGuvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8 la sută.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Profesorii din Moldova vor primi salarii mai mari, începând cu luna septembrie. Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi o hotărâre pentru executarea legii elaborate în acest sens. Astfel, salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8 la sută. 

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 septembrie, profesorii nu-și vor mai primi salariile de odinioară

Salariul de funcție al unui rector va crește până la 6460 lei, iar al unui profesor universitar – până la 4840 lei. Cu 325 de lei se va majora salariul conferențiarilor universitari, iar cel al lectorilor va crește cu circa 300 de lei. De salarii majorate vor beneficia și asistenții universitari, antrenorii și formatorii din învățământul superior. 

După același algoritm vor fi majorate salariile angajaților din învățământul general și profesional tehnic.  

Guvernul a mai decis astăzi să compenseze cheltuielile de transport ale profesorilor. Pedagogii vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport în cazul deplasării la altă instituție de învățământ decât cea de reședință, pe distanțe care depășesc 2 km. 

Cabinetul de Miniștri a aprobat o serie de modificări la hotărârea Guvernului privind finanţarea în bază de cost standard per elev a instituţiilor de învățământ primar şi secundar general din subordinea autorităţilor publice locale de nivelul al doilea.

Totodată, gimnaziile mici nu vor fi închise.  Astfel, gimnaziile  în care își fac studiile mai puțin de 91 de elevi ponderați vor putea activa ca filiale aflate în gestiunea instituțiilor de învățământ cu statut juridic, unde studiază un număr suficient de elevi.

Fluxul de știri
0