Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 septembrie, profesorii nu-și vor mai primi salariile de odinioară

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 septembrie, se schimbă modalitatea de stabilire a salariilor pentru cadrele didactice și științifico-didactice din instituțiile de învățământ finanțate de buget.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. O lege votată de Parlament la sfârșitul sesiuni de primăvară-vară, autor al căreia este Guvernul, prevede majorarea, în fiecare an la 1 septembrie, a salariilor cadrelor didactice și științifico-didactice din instituțiile de învățământ finanțate de buget. 

Первый звонок - Sputnik Moldova
Societate
Ziua cunoștințelor se amână pentru 3 septembrie

Astfel, salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat, de la 1 septembrie, cu 8 procente.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, recunoaște că aceste indexări nu vor duce la ameliorarea situației din domeniu, iar salariile profesorilor vor rămâne în continuare mici în comparație cu costurile pentru consum. 

”Sunt de acord că salariile cadrelor didactice și personalului auxiliar ar trebui să fie mai mari. Prin majorările din 1 septembrie nu se rezolvă problemele din sistem. Soluția trebuie să vină cu o abordare sistemică”, a declarat ministrul. 

În urma modificărilor propuse, salariul de funcție al unui rector va spori până la 6460 de lei, iar al unui profesor universitar – până la 4840 de lei. Cu 325 de lei se va majora salariul conferențiarilor universitari, iar cel al lectorilor va crește cu aproape 300 de lei. De salarii majorate vor beneficia și asistenții universitari, antrenorii și formatorii din învățământul superior. După același algoritm vor fi majorate salariile angajaților din învățământul general și profesional tehnic. 

Fluxul de știri
0