Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Spectacol aniversar în cinstea lui Ion Druță

© Photo : Ministerul Educației, Culturii și CercetăriiSpectatori la spectacolul ”Casa Mare”
Spectatori la spectacolul ”Casa Mare” - Sputnik Moldova
Abonare
La Teatrul Național "Mihai Eminescu" a fost jucată celebra piesă a prozatorului Ion Druță "Casa Mare", în regia lui Alexandru Cozub.

CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Scriitorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță a împlinit, ieri, 3 septembrie, onorabila vârstă de 90 de ani. Cu această ocazie, la Teatrul Național "Mihai Eminescu" a fost jucată celebra piesă a prozatorului "Casa Mare", în regia lui Alexandru Cozub. La eveniment a participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Ion Druță - Sputnik Moldova
Ion Druță, la popas aniversar: 90 de ani de la naștere

În discursul său, oficialul a menționat că orice întâlnire cu opera lui Ion Druță lasă urme adânci în sufletul fiecăruia, întrucât aceasta a marcat generaţii întregi, îmbogăţind patrimoniul scris al țării noastre. "Simbol al omeniei, dragostei și al cumsecădeniei, "Casa Mare" reprezintă colțișorul sufletului unde omul își păstrează ceea ce are mai nobil și mai curat. Această capodoperă a literaturii este un veritabil manual de etică, valabil și pentru lumea de astăzi", a afirmat Monica Babuc.

Menționăm că premiera spectacolului a avut loc pe 29 aprilie 2016, iar în data de 13 mai a aceluiași an piesa a fost jucată în prezența maestrului Druță.

În rolurile principale interpretează actorii Margareta Pântea și Victor Nofit. Din distribuție mai fac parte actorii Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan-Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric,Olga Guţu-Cucu.

Piesa "Casa mare" a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul Central al Armatei Sovietice din Moscova, iar în 1962 — la Teatrul muzical-dramatic „A. S. Puşkin" din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în rolul principal, regia fiind semnată de Victor Gherlac. 

© Photo : Ministerul Educației, Culturii și CercetăriiMinistrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc la spectacolul ”Casa Mare”
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc la spectacolul ”Casa Mare” - Sputnik Moldova
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc la spectacolul ”Casa Mare”

În anii ′90, la Teatrul-studio „Mihai Eminescu" a avut loc montarea acestei drame de către regizoarea Nicoleta Toia, în rolurile principale — Viorica Chirca și Petru Hadârcă.

Având un mare succes la public și fiind apreciată de critica teatrală, piesa „Casa Mare" a fost drama de debut care a deschis calea unei serii de piese semnate de Ion Druță și montate în mai multe teatre din spațiu ex-sovietic. În anul 1967, Ion Druță a primit Premiul de Stat al RSS Moldovenești pentru această piesă.

Fluxul de știri
0