Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Druță, la popas aniversar: 90 de ani de la naștere

© Photo : Arhivă personală / Ion DruțăIon Druță
Ion Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 3 septembrie se împlinesc 90 de ani de la nașterea scriitorului și dramaturgului Ion Druță - Iată ce mesaj i-a transmis președintele Moldovei.

CHIȘINĂU, 3 sept — Sputnik. Cunoscutul romancier, dramaturg şi nuvelist Ion Druţă îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Scriitorul a împlinit 90 de ani. Cu acest prilej, Ion Druță a fost felicitat de președintele moldovean, Igor Dodon, care îl consideră pe Druță drept ”reper de moralitate” și ”oază de înțelepciune”.

”Creația druțiană este o oglindă fidelă a societății moldovenești în dezvoltare și un manual de supraviețuire a principiilor spirituale și morale fundamentale”, a scris președintele Dodon în mesajul său.

Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodişte, raionul Donduşeni.

Din 1987, Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, funcţie în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a Scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, scrie piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"). Ion Druță a primit Premiul de Stat al RSS Moldovenești.

În 1990 fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992 — membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995).

Eveniment cu genericul Omul cu cele mai multe doruri în cinstea scriitorului Ion Druță - Sputnik Moldova
Eveniment cu genericul "Omul cu cele mai multe doruri", în cinstea scriitorului Ion Druță

Creația druțiană este apreciată de contemporani. După cum menționează criticul literar Mihai Cimpoi, „Prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță… este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul".

La 26 august 2008, i-a fost acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat" pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

La 11 septembrie 2009, Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului "Bogdan Întemeietorul". Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a decorat pe Druță în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional.

Первый звонок - Sputnik Moldova
Societate
Prima lecție din acest an va fi dedicată scriitorului Ion Druță

Ion Druță a lucrat la ziarele „Țăranul sovietic", „Moldova socialistă" și la revista „Femeia Moldovei". Primul volum de schițe și nuvele, „La noi în sat", apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă și de romanele „Frunze de dor", ”Povara bunătății noastre”.

În anul 1969 se stabilește cu traiul la Moscova, publicând și în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică și dramaturgie.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", ”Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodiște", "Întoarcerea țărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane.

Fluxul de știri
0