Decizie istorică: Patriarhia Ecumenică permite a doua căsătorie pentru preoți - detalii

© Sputnik / Ю. Каверин / Accesați arhiva multimediaPatriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului - Sputnik Moldova
Abonare
Patriarhia Ecumenică a luat decizia importantă de a permite a doua căsătorie pentru preoți - iată în ce cazuri Sfântul Sinod va accepta acest lucru.

CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat o decizie istorică privind oferirea dreptului la doua căsătorie pentru preoți. Acest lucru va fi acceptat doar în caz de văduvie sau în cazul în care soția ar fi cauza divorțului, informează agenția greacă de știri creștine Romfea.

Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Preot ortodox, despre Taina fără de care nu poți să-L descoperi pe Hristos

Totodată, documentul precizează că permisiunea pentru o a doua căsătorie nu va fi permisă, dacă preotul își va părăsi soția pentru a se căsători cu altcineva. Este subliniat și faptul că fiecare caz va fi analizat separat și trimis episcopului locului, ca mai apoi să fie validat și de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice.

Potrivit sursei, Taina Cununiei pentru a doua căsătorie a preoților va fi oficiată într-un cerc familial foarte restrâns, aceasta cuprinzând doar o simplă rugăciune.

În următoarele zile, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I urmează să transmită o scrisoare oficială în care va oferi detalii și mai multe indicații precise.

Precizăm că, potrivit Tradiţiei canonice existente, preotii au dreptul să se casătorească o singura data și înainte de hirotonie (1 Tim. 3, 2, 12; Tit 1, 6), iar în cazul în care cel care a fost hirotonit și încheie o căsătorie atunci acesta trebuie pedepsit cu caterisirea (canonul 27 apostolic, 1 Neocezareea; 19 Cartagina; 6 Sfantul Vasile cel Mare; 14 IV Ec.)

Fluxul de știri
0