Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv Sputnik: La alegerile parlamentare din februarie va mai fi introdusă o noutate

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Anatolie Zagorodnîi, a declarat în cadrul unui interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova ce noutăți ne mai așteaptă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Anatolie Zagorodnîi, a excplicat în cadrul unui interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova ce modificări ar putea fi efectuate până la sfârșitul anului în Codul Electoral al Republicii Moldova. 

Parlamentarul a declarat în studioul Sputnik-Moldova că principalele modificări care vor fi făcute la Codul Electoral se vor referi doar la două aspecte și anume: la ziua tăcerii și la agitația în ziua alegerilor. 

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Unii deputați din Moldova vor ajunge în viitorul Parlament prin tragere la sorți

Vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități a precizat că deputații nu vor modifica până la alegerile parlamentare, programate pentru data de 24 februarie 2019, alte articole din Codul Electoral ce se referă nemijlocit la organizarea și desfășurarea scrutinului. 

”La baza propunerilor de modificare a Codului Electoral vor sta imperfecțiunile din  legislația electorală care au dus la invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău. Modificarea Codului Electoral se va efectua la ziua alegerilor și agitația electorală, în special la ceea ce ține de ziua tăcerii și agitația în ziua scrutinului”, a declarat deputatul. 

”Noi nu vom umbla la articolele esențiale din Codul Electoral”, a adăugat vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Zagorodnîi a declarat la Sputnik Moldova că miercuri, 5 septembrie, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități se va întruni în ședință, unde va analiza propunerile de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova. La această ședință au fost invitați membrii Comisiei Electorale Centrale.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați

”Va fi și o discuție mai largă la care va fi antrenată și societatea civilă”, a declarat vicepreședintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

 

Fluxul de știri
0