Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații din Moldova schimbă legislația electorală

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание парламента
Здание парламента - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități se vor întruni în ședință unde vor analiza propunerile de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități se va întruni miercuri, 5 septembrie, în ședință, unde va analiza propunerile de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova. Potrivit declarațiilor membrilor comisiei, aceste modificări se vor referi în mare parte la agitația electorală. 

Comisia urmează să analizeze și să prezinte concluziile pe marginea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, care au fost anulate de instanță și va trebuie să vină cu anumite constatări și unele recomandări.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Unii deputați din Moldova vor ajunge în viitorul Parlament prin tragere la sorți

Deputații din Comisia juridică, numiri și imunități au expediat scrisori în adresa mai multor autorități și instituții. Ei vor organiza și audieri parlamentare în urma cărora vor prezenta anumite concluzii. 

”Dacă asta presupune să modificăm legislația, de exemplu poate nu avem nevoie de restricții în ziua alegerilor, poate unele sunt excesive luând în considerare că suntem în secolul XXI când se folosesc rețelele de socializare, poate nu este cazul să avem restricții pentru ziua tăcerii, care este cu o zi înainte de ziua alegerilor, poate ar trebui să avem și niște reglementări vizavi de folosirea rețelelor de socializare. Sunt multe semne de întrebare”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.  

Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați>>>

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Fluxul de știri
0