CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Deputații de la Chișinău ar putea vota unele modificări la Codul Electoral al Republicii Moldova până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Aceste modificări se vor referi în mare parte la agitația electorală.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că legislația electorală ar putea fi schimbată la propunerea Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, care, în a doua jumătate a lunii septembrie, va prezenta concluziile pe marginea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, care au fost anulate de instanță pentru că cel care a câștigat scrutinul a făcut agitație electorală în ziua alegerilor.
”La mijlocul lunii septembrie, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, care a fost împuternicită să examineze, investigheze și evalueze toate cele întâmplate la alegerilor locale noi din Chișinău, va trebuie să vină cu anumite constatări și unele recomandări”, a declarat Candu.
Speakerul spune că nu știe, deocamdată, cu recomandări și constatări va veni comisia juridică.
”Poate fi de la o modificare în legislație până la interpretarea acesteia. Asta tot presupune voturi în Parlament. Comisia ar putea veni doar cu unele constatări și să nu recomande Parlamentului nicio modificare. Rămâne să vedem care vor fi constatările comisiei, ce trebuie să fie prezentate la mijlocul lui septembrie sau în a doua jumătate a lunii”, a mai spus Candu.
Președintele Parlamentului a menționat că deputații din Comisia juridică, numiri și imunități au expediat scrisori în adresa mai multor autorități și instituții, vor organiza și audieri parlamentare în urma cărora vor prezenta anumite concluzii.
”Dacă asta presupune să modificăm legislația, de exemplu poate nu avem nevoie de restricții în ziua alegerilor, poate unele sunt excesive luând în considerare că suntem în secolul XXI când se folosesc rețelele de socializare, poate nu este cazul să avem restricții pentru ziua tăcerii, care este cu o zi înainte de ziua alegerilor, poate ar trebui să avem și niște reglementări vizavi de folosirea rețelelor de socializare. Sunt multe semne de întrebare”, a declarat speakerul.
Andrian Candu susține că actualul Cod Electoral a fost elaborat în anul 1996, iar de atunci s-au scurs peste 20 de ani.
”Ceea ce era actual atunci, astăzi nu mai este actual. Avem inovații și tehnologii care acum 20 de ani nu erau. Legea este un organism viu și trebuie adaptată la noile reguli electorale”, a declarat Candu.
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.
Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.