CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că ”urmărește cu atenție și preocupare situația creată la granița României cu Republica Moldova”.
Unui grup din 35 de cetățeni români, care făceau parte din Marșul Unirii și care se îndreptau din Alba Iulia spre Chișinău, nu i s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Totul s-a întâmplat la punctul de trecere Albița–Leușeni, în data de 27 august.
Potrivit Poliției de Frontieră a țării noastre, motivul interzicerii a fost ”perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”. Totodată, Poliția de Frontieră a anunțat că are ”informație cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru”.
Miercuri, 28 august, după trecerea tuturor procedurilor legale, grupului de unioniști li s-a permis intrarea în Republica Moldova cu excepția activistului George Simion.
În acest context, ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare la Ministerul român al Afacerilor Externe, unde i s-a cerut explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei.
De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău MAE român a făcut demersuri pentru a se asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile, ”așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România”.
Potrivit Legii cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, controlul la trecerea frontierei se efectuează cu respectarea deplină a demnităţii umane, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, sex, religie, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială, dezabilități, vârstă. Respectiv, toți străini la intrare în Republica Moldova sunt supuși controlului la trecerea frontierei de stat.